Ιταλία: Ακροδεξιά δήμαρχος απαγόρευσε τις μουσουλμανικές προσευχές

Ιταλία: Ακροδεξιά δήμαρχος απαγόρευσε τις μουσουλμανικές προσευχές

Πριν μερικούς μήνες, μέλη του μουσουλμανικού συλλόγου Darus Salaam στη Via Duca d’Aosta στην πόλη Μονφαλκόνε δέχθηκαν ένα φάκελο που περιείχε δύο μερικώς καμένες σελίδες του Κορανίου

Απευθυνόμενος στον εν λόγω πολιτιστικό σύλλογο, ο φάκελος εστάλη αμέσως μετά την απαγόρευση των προσευχών από τη μουσουλμανική κοινότητα. Ήταν μια απόφαση της ακροδεξιάς δημάρχου της πόλης, Anna Maria Cisint.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν ενώ ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνούσε τις 30.000, κυρίως λόγω ενός ναυπηγείου που ανήκει στον κρατικά ελεγχόμενο γίγαντα Fincantieri, του οποίου η πολιτική εξωτερικής ανάθεσης εργατικού δυναμικού τις τελευταίες δύο δεκαετίες οδήγησε σε τεράστια εισροή ειδικευμένων εργατών από άλλες χώρες, κυρίως από το Μπαγκλαντές.

Το εργατικό δυναμικό μεταναστών -που επιλέγεται επειδή αμείβονται με λιγότερα χρήματα- ξεπερνά κατά πολύ τους Ιταλούς, ειδικά σε περιόδους αιχμής στην κατασκευή τεράστιων κρουαζιερόπλοιων. Και όλα αυτά ενώ η δήμαρχος αναπτύσσει σημαντικά μια αντι-ισλαμική ατζέντα από τότε που εκλέχθηκε για πρώτη φορά, το 2016.

Μία από τις πρώτες πολιτικές της, όπως γράφει ο Guardian, ήταν να αφαιρέσει τα παγκάκια στην κεντρική πλατεία, επειδή δήθεν χρησιμοποιούνταν κυρίως από μετανάστες. Η Cisint προσπάθησε να περιορίσει τον αριθμό των αλλοδαπών παιδιών στα σχολεία, ενώ το κρίκετ, δημοφιλές στους Μπαγκλαντές, καταργήθηκε από το αθλητικό φεστιβάλ. Το περασμένο καλοκαίρι, απαγόρευσε στις μουσουλμάνες να φορούν μπουρκίνι στην παραλία.

Η απαγόρευση των προσευχών ωστόσο, ήταν εκείνη που έθιξε περισσότερο από κάθε τι τη μουσουλμανική κοινότητα.

«Είχε τεράστιο αντίκτυπο», είπε ο Konate, ένας μηχανικός που ζει στην Ιταλία για 40 χρόνια. «Προσευχόμαστε ειρηνικά εδώ για πάνω από 20 χρόνια. Αλλά αυτό δεν ήταν μόνο ένα μέρος για προσευχή – οι άνθρωποι έρχονταν να συναντηθούν, να συνομιλήσουν. Τα παιδιά ήρθαν για μετά το σχολείο μαθήματα. Υπάρχουν πολλά ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη όπου μπορείτε να προσευχηθείτε και κανείς δεν το εμποδίζει».

Η Cisint ισχυρίστηκε ότι οι μουσουλμάνοι είχαν παραβιάσει τους πολεοδομικούς κανόνες επειδή οι εγκαταστάσεις προορίζονταν για εμπορική χρήση και όχι για λατρεία. Η ασφάλεια ήταν ένας άλλος παράγοντας, είπε, αφού οι πολίτες της έστελναν φωτογραφίες που έδειχναν «εκατοντάδες άτομα» να εισέρχονται.

Στις 23 Δεκεμβρίου, περίπου 8.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά της κίνησης και της αντι-ισλαμικής εκστρατείας της Cisint, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται για να ανεβάσει το προφίλ της με την ελπίδα να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η μουσουλμανική κοινότητα προσφεύγει επίσης κατά της απαγόρευσης της προσευχής μέσω του περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου. «Για πρώτη φορά, είπαμε ‘πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας’», είπε ο Konate, ο οποίος όπως πολλοί από τους μουσουλμάνους του Monfalcone είναι Ιταλός πολίτης.

Δείτε επίσηςΤρίκαλα: Οι πρώτοι ισχυρισμοί του 46χρονου – «Σκότωσα τον πατέρα μου»

Loading

Play