Ιταλία: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο

Ιταλία: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο

Στην Ιταλία η ανθρωπιστική οργάνωση Mediterranea ανακοίνωσε σήμερα την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που πραγματοποίησε στην κεντρική Μεσόγειο με το σκάφος της Mare Jonio.

«H Mediterranea επιστρέφει στη θάλασσα, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς κατά της Covid-19, για να παρακολουθεί και να αναφέρει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να σημειώνονται στη Μεσόγειο», δημοσίευσε η οργάνωση στο Twitter.

Τον προηγούμενο χρόνο, το σκάφος Mare Jonio είχε ακινητοποιηθεί για πολλούς μήνες εξαιτίας των αυστηρών αντιμεταναστευτικών νόμων που είχαν θεσπιστεί υπό την ηγεσία του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Ταυτόχρονα, η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch είναι η μοναδική άλλη ΜΚΟ που πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, έχοντας επαναλάβει τις δραστηριότητές της μόλις πριν από μερικές ημέρες.

«Έπειτα από τρεις και πλέον μήνες στο λιμάνι της #Μεσίνα, κατευθυνόμαστε τελικά στη ζώνη έρευνας και διάσωσης βόρεια των λιβυκών ακτών και πάλι, όπου μας έχουν επειγόντως ανάγκη», ανέφερε σε tweet η ΜΚΟ το Σάββατο.

Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων με τον νέο κορονοϊού, η Ιταλία και η Μάλτα έκλεισαν τα λιμάνια τους στους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, βάζοντάς τους σε καραντίνα στα ανοικτά σε ναυλωμένα για την περίσταση σκάφη.

Αυτούς τους μήνες πολλοί άλλοι μετανάστες αναχαιτίστηκαν και επιστράφηκαν παράνομα στη Λιβύη, και ορισμένοι πνίγηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τρίτη 9/6 η Sea-Watch ανέφερε πως το drone της εντόπισε τρία σκάφη που κινδύνευαν να βυθιστούν στα διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας και Λιβύης, στα οποία υπήρχαν περίπου 200 μετανάστες.

Ωστόσο, η ΜΚΟ δήλωσε πως «φοβάται» ότι αναχαιτίστηκαν και επέστρεψαν στη Λιβύη επειδή «ένα περιπολικό σκάφος της Λιβύης βρισκόταν επίσης στην περιοχή».

Χθες η γερμανική κυβέρνηση προέβη στην ανακοίνωση νέων κανονισμών ασφαλείας για τα γερμανικά σκάφη διάσωσης μεταναστών, όπως το Alan Kurdi το οποίο διαχειρίζεται η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα σκάφη διάσωσης υπόκεινται τώρα στους ίδιους κανόνες όπως και τα εμπορικά πλοία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να πληρούν επιπλέον απαιτήσεις ασφαλείας.

Μέχρι τώρα ίσχυε για τα σκάφη ότι και για την κατηγορία των ιδιωτικών σκαφών. Οι μετατροπές στα σκάφη προκειμένου να πληρούν τις νέες απαιτήσεις πυρασφάλειας και άλλες προϋποθέσεις θα είναι πιθανόν κοστοβόρες και χρονοβόρες.

Τα σκάφη διάσωσης δεν θα επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι πανιά αν δεν πληρούν τους όρους αυτούς.

Οι ΜΚΟ τοποθετήθηκαν σχετικά με τους νέους κανονισμούς και τους χαρακτήρισαν δυσανάλογους, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα αυτά με σκοπό να σταματήσει τις αποστολές διάσωσης.

Το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών απέρριψε τις κατηγορίες και τόνισε πως μοναδικός σκοπός του μέτρου είναι η ασφάλεια των επιβατών στα σκάφη.

Δείτε ακόμα:

Κορονοϊός: 11 νέα κρούσματα – Κανένας θάνατος

Loading

Play