Ιταλία και Ουγγαρία ζητούν από την ΕΕ να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ιταλία και Ουγγαρία ζητούν από την ΕΕ να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει ξεκάθαρα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή άλλα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένα να υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή με τη Μόσχα ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της 30ής και 31ης Μαΐου, που είδε το Reuters και φέρει ημερομηνία 19 Μαΐου, περιγράφει την ΕΕ ως «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Δεν αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε μια συνάντηση αντιπροσώπων της ΕΕ, ο Ιταλός πρεσβευτής πρότεινε αλλαγές στο κείμενο λέγοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να ορίζει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, οι οποίες είναι από τις χώρες με τις πιο ισχυρές αντιρρήσεις για μια νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

Η Ουγγαρία εναντιώνεται σε ένα σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ενώ η Κύπρος ανησυχεί για μια προτεινόμενη απαγόρευση στις πωλήσεις ιδιοκτησιών σε Ρώσους πολίτες.

Σε ομιλία της στο φόρουμ του Νταβός χθες, Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθέτησε μια επιθετική στάση έναντι της Ρωσίας και δεν έκανε καμία αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο, και η επιθετικότητα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να αποτελέσει μια στρατηγική αποτυχία», είπε.

Το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρει πως η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι ανάμεσα στους πιο ισχυρούς υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής, ενώ η Λετονία έχει ζητήσει ακόμη πιο σαφή διατύπωση για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Ένα αναθεωρημένο προσχέδιο αναμένεται αργότερα σήμερα, έπειτα από μια συνάντηση των αντιπροσώπων της ΕΕ, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Η Ιταλία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα περιλάμβανε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), την ΕΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε διευκολυντικό ρόλο για τη διευθέτηση αρχικά τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Δείτε επίσης: Μακρόν για τραγωδία στο Τέξας: «Μοιραζόμαστε τον πόνο και την οργή του αμερικανικού λαού»

Loading