Ιταλία: Τεράστιες ουρές στο Μιλάνο για  δωρεάν βασικά τρόφιμα (vid)

Ιταλία: Τεράστιες ουρές στο Μιλάνο για δωρεάν βασικά τρόφιμα (vid)

Ο αριθμός των φτωχών στην Ιταλία αυξάνεται λόγω του κορονοϊού, της διεθνούς οικονομικής κατάστασης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το anadolu, κάθε μέρα από τις 8 το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι αρχίζουν να σχηματίζουν ουρά έξω από τα γραφεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Pane Quotidiano» που βρίσκεται κοντά στο γνωστό πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, το οποίο είναι ένα από τα πιο ακριβά και αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη. Όταν οι πόρτες ανοίξουν εθελοντές ξεκινούν να μοιράζουν βασικά τρόφιμα στους δικαιούχους, Ιταλούς νεόπτωχους, οικογένειες μεταναστών, συνταξιούχους και αστέγους. Όλοι τους βρίσκονται εκεί καθώς το κόστος ζωής είναι μη βιώσιμο.

«Η Pane Quotidiano (“Καθημερινό Ψωμί”) ιδρύθηκε πριν από 124 χρόνια, το 1898, από μια ομάδα ευκατάστατων Μιλανέζων, που θεωρούσαν ότι το ψωμί δεν πρέπει να απουσιάζει από τα τραπέζια των Ιταλών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Λουίτζι Ρόσι.

«Έκτοτε, πέρα από το ψωμί αρχίσαμε να μοιράζουμε γιαούρτι, γάλα, φρούτα, τυρί, ζαμπόν και τοματοπολτό για να καλύψουμε τις ανάγκες του γεύματος και του δείπνου. Μοιράζουμε τρόφιμα σε περίπου 3.500-4.000 άτομα ημερησίως στα δύο σημεία διανομής, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο μερίδες ετησίως» πρόσθεσε ο Ρόσι.

«Αν δεν έρθω κάθε μέρα να πάρω τρόφιμα, δεν θα βγάλω τον μήνα»


Ένας από τους δεκάδες πολίτες που στέκεται στην ουρά κάθε μέρα από το 2016 είναι ο 82χρονος συνταξιούχος μπάρμαν, Λαμπέρτο Τζανόν. Η κατάσταση που επικρατεί τώρα τον ανησυχεί ακόμη περισσότερο. «Αν δεν έρθω κάθε μέρα να πάρω τρόφιμα, δεν θα βγάλω τον μήνα. Άκουσα ότι αυξάνονται οι λογαριασμοί ενέργειας. Δεν ξέρω τι θα κάνω τον χειμώνα, καθώς υποφέρω από το κρύο» ανέφερε.

Η Μαρία Μπενίνα Καμπαγιέρο έφτασε από τις Φιλιππίνες στην Ιταλία πριν από 21 χρόνια και εργάστηκε ως καθαρίστρια. Η σύνταξή της λίγο πιο πάνω από 500 ευρώ, με το συγκεκριμένο ποσό να μην αρκεί για τα έξοδά της. «Έρχομαι εδώ σχεδόν κάθε μέρα. Στο Μιλάνο, όλα είναι πολύ πιο ακριβά από πριν και αυτή η μερίδα που λαμβάνω από αυτούς με βοηθάει πολύ» ανέφερε η κ. Καμπαγιέρο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. «Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιώ μόνο κεριά αντί για ρεύμα. Αλλά πώς θα μαγειρέψω;» πρόσθεσε.

Σχεδόν ένας στους δέκα Ιταλούς σε απόλυτη φτώχεια


Σύμφωνα με την Istat, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας, 1,9 εκατ. ιταλικά νοικοκυριά και 5,6 εκατ. άτομα ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια το 2021, σπάζοντας το ρεκόρ του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού. Το ποσοστό μεταξύ αλλοδαπών που ζουν στη χώρα είναι υψηλότερο, φθάνει το 29,3%, έναντι 7,2% των Ιταλών.

«Τα προβλήματα επιδεινώνονται και έρχεται νέο κύμα φτώχειας» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Λουίτζι Ρόσι. Οι οικονομικές δυσχέρειες εξαπλώνονται στην ιταλική κοινωνία και με τον πληθωρισμό να καλπάζει ενδέχεται να προστεθεί άλλο ένα εκατομμύριο Ιταλών σε εκείνους που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια, προέβλεψε η Istat στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο.

«Όταν άρχισα να εργάζομαι ως εθελόντρια για την Pane Quotidiano πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, η φτώχεια δεν ήταν τόσο ορατή», είπε η Anna Geminiani. «Μετά τον Covid-19, η αντίληψη άλλαξε και οι δικαιούχοι αυξήθηκαν μεταξύ αυτών που είχαν χάσει τη δουλειά τους, των φροντιστών που δεν μπορούσαν πλέον να πραγματοποιήσουν την εργασία τους μεταξύ των οικογενειών. Τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν μερίδες τροφίμων έχει αυξηθεί λόγω του πολέμου. Σε ένα μόνο πρωινό, εξυπηρετούμε 1.800 άτομα και αναμένουμε ότι οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι υψηλότεροι λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται οικογένειες, συνταξιούχοι, άστεγοι, άτομα που δεν έχουν φούρνο για να ψήσουν στο σπίτι ή γκάζι για να μαγειρέψουν ένα γεύμα».

Δείτε επίσης: Επίθεση της τουρκικής εφημερίδας Sabah: «Ο Μητσοτάκης ένας επίδοξος Ζελένσκι»

Loading