«Καμπανάκι» της G7 προς τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία – «Θα πληρώσουν ακριβά»

«Καμπανάκι» της G7 προς τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία – «Θα πληρώσουν ακριβά»

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να προελαύνει στην Μπαχμούτ τα τελευταία 24ωρα, σε μία περιοχή που θεωρείται ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την έκβαση των συγκρούσεων στο ανατολικό μέτωπο.

Σαφές μήνυμα προς τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία έστειλαν τα μέλη της G7, τονίζοντας πως «θα πληρώσουν ακριβά». Η συνεδρίαση των G7 έγινε στην Ιαπωνία, εκεί όπου οι επικεφαλής των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών συμφώνησαν να ενταθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να εντείνουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στον συντονισμό και στην πλήρη εφαρμογή τους (…) και στην καταπολέμηση των προσπαθειών της Ρωσίας και τρίτων μερών να αποφύγουν και να υπονομεύσουν τα τιμωρητικά μέτρα μας», ανέφεραν οι ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνόδου στην Καρουιζάουα της Ιαπωνίας«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τρίτα μέρη να σταματήσουν τη βοήθεια στον πόλεμο της Ρωσίας» διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσουν ακριβά», συνεχίζει το κείμενο των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Θα ενισχύσουμε τον συντονισμό μας για να αποτρέψουμε και για να αντιδράσουμε στην προμήθεια όπλων στη Ρωσία από τρίτα μέρη και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε βάρος εκείνων που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», προστίθεται.

Η G7 απαιτεί για ακόμα μια φορά τη Μόσχα να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ καταδικάζει τη ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων. Η υπουργική σύνοδος είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της G7, τον Μάιο στη Χιροσίμα.

Η ανακοίνωση για το Σουδάν

Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.

«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

Η G7 για Βόρεια Κορέα και Αφγανιστάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν σήμερα τη Βόρεια Κορέα να «απέχει» από κάθε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «ρωμαλέα» αντίδραση, μετά τις διήμερες συνομιλίες τους στην Ιαπωνία.

«Απαιτούμε από τη Βόρεια Κορέα να απέχει από κάθε νέα αποσταθεροποιητική ή προκλητική ενέργεια», αναφέρουν οι επικεφαλής των κρατών μελών της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, υποσχόμενοι πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «ταχεία, ενωμένη και ρωμαλέα» διεθνής αντίδραση.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο και μαίνονται έκτοτε. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της G7 αξίωσαν σήμερα την «άμεση» άρση της «απαράδεκτης» απαγόρευσης στις Αφγανές να εργάζονται για μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, που επέβαλε η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των επτά, που συνεδρίασαν στην Ιαπωνία, καταδίκασαν ταυτόχρονα «τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών» και «διακρίσεις σε βάρος μελών θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων» από τους Ταλιμπάν, που ανέκτησαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Δείτε επίσης: Αχαΐα: Μπέρδεψε νέφτι αντί για νερό – Στο νοσοκομείο 65χρονη

Loading

Play