Καύσωνας: 50 βαθμούς Κελσίου έγραψε ο υδράργυρος σε Τυνησία και Αλγερία

Ακραίας συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε Τυνησία και Αλγερία, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Στον… φούρνο μπήκε σήμερα η Τυνησία, ακόμη και στον βορρά όπου το κλίμα είναι πιο ήπιο, καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 50 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 6-10 βαθμούς πάνω από τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές ρεύματος και πολλές οικογένειες να αναζητούν καταφύγιο στις παραλίες.

propoli

Στη γειτονική Αλγερία, οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό αφού σε πέντε περιφέρειες, στα ανατολικά, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 48 βαθμούς: στο Τζιζέλ, τη Σκίκντα, την Άναμπα, το Ελ Ταρφ και την Γκουέλμα.

Λόγω αυτού του «άνευ προηγουμένου καύσωνα», η δημόσια εταιρεία ενέργειας Sonelgaz ανέφερε ότι την Κυριακή η κατανάλωση ρεύματος έφτασε στο αποκορύφωμά της, με 18.695 μεγαβάτ. Τα κλιματιστικά πωλούνται πανάκριβα (πάνω από 500 ευρώ, από 300 προηγουμένως), όταν μπορεί κανείς να τα βρει.

Και στις δύο χώρες είναι σε εξέλιξη μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Σήμερα, στο κέντρο της Τύνιδας η θερμοκρασία έφτανε τους 49 βαθμούς υπό σκιάν. Σε ένα σημείο της λεωφόρου Μπουργκίμπα, του κεντρικού οδικού άξονα της πρωτεύουσας, το μεσημέρι τα θερμόμετρα έδειχναν 56 βαθμούς, στον ήλιο. Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου συνάντησαν ελάχιστους περαστικούς στους δρόμους. Μια γυναίκα, η 56χρονη Αϊντα Σερίφ, είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή: «Έχω ραντεβού με τον γιατρό μου, κι έτσι βγήκα έξω με ένα μπουκάλι νερό. Συνήθως κάνω τα ψώνια μου νωρίς το πρωί και μετά κλείνομαι στο σπίτι», εξήγησε.

Άλλοι πάλι, όπως ο 18χρονος Ελιές Νάφτι, αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση. «Θα πάμε στην παραλία, θα καθίσουμε κάτω από την ομπρέλα και θα επιστρέψουμε το απόγευμα, όταν θα πέσει η θερμοκρασία. Κάνει ζέστη στη Μεντίνα (το ιστορικό κέντρο της Τύνιδας), εμείς θα δροσιστούμε και θα περάσουμε καλά», είπε.

Λόγω της αφύσικα υψηλής θερμοκρασίας, τις τελευταίες ημέρες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι διακοπές ρεύματος. Η δημόσια εταιρεία Steg ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρά σε προγραμματισμένες διακοπές ώστε να διαφυλάξει τη λειτουργικότητα του δικτύου. Οι διακοπές κρατούν μισή με μία ώρα, ιδίως τις ώρες της υψηλότερης κατανάλωσης. Στις 10 Ιουλίου καταγράφηκε ρεκόρ κατανάλωσης, με 4.692 μεγαβάτ, λόγω της εντατικής χρήσης κλιματιστικών.

Τυνήσιοι από τις φτωχικές συνοικίες, που συχνά δεν διαθέτουν κλιματιστικά στο σπίτι τους, κοιμούνται τα βράδια σε σκηνές στις παραλίες.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι χαρακτηρίζουν την Τυνησία «μαγκάλι», άλλοι αναρτούν προσευχές με την ελπίδα ότι θα τελειώσει αυτό το κύμα του καύσωνα που διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες.

Σε άλλες περιοχές της βόρειας Αφρικής, στο Μαρόκο και τη Λιβύη, η θερμοκρασία είναι εντός των συνηθισμένων για την εποχή επιπέδων.

Δείτε επίσης: Ζέτα Δούκα και Μιχάλης Χατζηαντωνάς αποφάσισαν να χωρίσουν μετά από μια σχέση 10 χρόνων

Loading