Καλατράβα: Έργα του σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν προβλήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλατράβα: Έργα του σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν προβλήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι μόνο… ελληνικό το πρόβλημα σε έργο του Σαντιάγο Καλατράβα, μετά τις αποκαλύψεις για το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, καθώς και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με τις δημιουργίες του διάσημου αρχιτέκτονα.

Τον Ιούλιο του 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο στάδιο προστέθηκε το εντυπωσιακό στέγαστρο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα με το τελικό κόστος του έργου να φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ.

Ο 72χρονος Ισπανός έχει δημιουργήσει πολλά ακόμα εντυπωσιακά έργα ανά τον κόσμο με κάποια από αυτά να παρουσιάζουν επίσης προβλήματα με αποτέλεσμα μερικοί δήμοι να οδηγήσουν τον φημισμένο αρχιτέκτονα στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, στη Βαλένθια 8 χρόνια μετά τα εγκαίνια της Πόλης των Τεχνών και της Επιστήμης, κομμάτια της πρόσοψης του κτηρίου της όπερας, Λευκός Ελέφαντας κατέρρευσαν εξαιτίας των ανέμων.

Προβλήματα είχε και η γέφυρα που σχεδίασε για τη Βενετία. Ο δήμος της πόλης και ο αρχιτέκτονας ήρθαν αντιμέτωποι στα δικαστήρια καθώς πολλοί τουρίστες από το πρώτο κιόλας 20ήμερο της λειτουργίας της βρέθηκαν στο νοσοκομείο με σπασμένους αστραγάλους.

Πώς χάθηκαν τα 8 εκατ. ευρώ του 2014 για τη συντήρηση των στεγάστρων Καλατράβα

Η περίφημη πεζογέφυρα που δημιούργησε στο Μπιλμπάο και θυμίζει πολύ εκείνη της λεωφόρου Κατεχάκη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν πολλοί κάτοικοι τραυματίστηκαν εξαιτίας της ολισθηρότητας του δαπέδου.

Η απόφαση για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ έφερε στο φως μία σειρά από γεγονότα που αφορούν στην ελλιπή συντήρηση και τους ελέγχους στο μεγαλύτερο Στάδιο της χώρας. Το γιατί από το 2004 και την τοποθέτηση του στέγαστρου Καλατράβα στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2023 έτσι ώστε να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις είναι το βασικό ερώτημα. Η έρευνα για το τι προηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, έχει ενδιαφέροντα ευρήματα.

Ειδικότερα, το 2014 ο υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Ανδριανός, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν για να γίνει συντήρηση στα στέγαστρα Καλατράβα, στο ΟΑΚΑ. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως το κονδύλι αυτό επί της ουσίας δεσμεύτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης για το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής.

Ο τότε Περιφερειαρχής Αττικής, Γιάννης Σγουρός, είχε δεχθεί την πρόταση του κ. Ανδριανού και αναμενόταν να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί. Οι εκλογές που ακολούθησαν, όμως, έφεραν στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Αττικής τη Ρένα Δούρου. Η νέα αρχή έδωσε μεγάλη έμφαση στο «ξεψάχνισμα» των συμβάσεων, και σε δημοσίευμα του 2015 γινόταν λόγος για πρόθεση της κ. Δούρου να γνωρίζει το πλήρες περιεχόμενο για να μην βρεθεί «προ εκπλήξεων».

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το γιατί δεν προχώρησαν εν τέλει αυτοί οι δύο διαγωνισμοί. Έλεγχοι και συντήρηση στα στέγαστρα δεν έγιναν ποτέ, παρότι τα χρήματα ήταν στη διάθεση της Περιφέρειας. Εκτός από το γεγονός ότι το ΟΑΚΑ αφέθηκε για άλλη μια φορά στην τύχη του, γεννιούνται απορίες και για την τύχη των 8 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει ο κ. Ανδριανός.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαχείριση του θέματος με το στέγαστρο Καλατράβα ανέδειξε για ακόμα μια φορά σοβαρές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Είναι ενδεικτικό ότι για χρόνια το στέγαστρο ήταν… αυθαίρετο. Σύμφωνα με τον… αστικό μύθο είχε δηλωθεί ως «πέργκολα», καθώς το στέγαστρο είχε πάρει μία πρόχειρη άδεια για να προχωρήσει το έργο και να παρακαμφθεί η ελληνική γραφειοκρατία και να είναι έτοιμο στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ολυμπιονίκης και άλλοτε πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, ανέφερε πως πριν από αρκετά χρόνια ζητήθηκαν προσφορές από εταιρείες για τον έλεγχο και τη συντήρηση του στεγάστρου. «Το ποσό έφτανε στα 17 με 18 εκατ. ευρώ, τεράστιο ποσό για την Ελλάδα που τότε ήταν στα μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, πως «με την κυβέρνηση Σαμαρά βρέθηκε ένα μικρότερο ποσό, εξασφαλίστηκαν 8 εκατ. ευρώ, όμως, μετά άλλαξε η κυβέρνηση και έτσι δεν έγινε τίποτα», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας και τη «χαμένη ευκαιρία» του 2014 μετά την εξασφάλιση των χρημάτων από τον Γιάννη Ανδριανό.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Βρούτση για το ΟΑΚΑ τη Δευτέρα

Λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ΟΑΚΑ αναζητά η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, τη Δευτέρα (2/10).

Σύμφωνα με ειδικούς ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ μπορεί να ξεπεράσει και το ένα έτος, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στην προσπάθεια για ανεύρεση λιγότερο χρονοβόρων λύσεων. Ο κ. Βρούτσης ην Κυριακή (1/10) είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα.

Γαλακτόπουλος: Από το 2011 ζητούσαμε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με τα στέγαστρα Καλατράβα και τους δημοσιογράφους Νίνα Κασιμάτη και Δημήτρη Κοτταρίδη.

Όπως είπε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων το 2011, άρχισε να παρατηρεί τη συμπεριφορά του σιδήρου «γιατί οι σιδερένιες κατασκευές είναι αλλιώς». “Είδα σκουριές”, ανέφερε, ενώ η τεχνική υπηρεσία του είπε ότι «εδώ θέλουμε συντήρηση».

«Ήταν η εποχή των μνημονίων τότε[…] Από τη Γραμματεία Αθλητισμού είπανε ότι καλέσανε την κατασκευάστρια εταιρεία και αυτή ζήτησε γύρω στα 17 – 18 εκατομμύρια για να κάνει τη συντήρηση. Τότε ήμασταν στα μνημόνια και όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα», πρόσθεσε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Επιπλέον ανέφερε ότι «αυτά εδώ όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης οπωσδήποτε. Το τρόφιμο είναι τρόφιμο, αλλά τα σίδερα θέλουνε συντήρηση. Δηλαδή οι γέφυρες που έχουμε με τη διαστολή – συστολή συντηρούνται. Και αυτό το πράγμα έπρεπε να συντηρηθεί μετά από 20 χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτε».

Εξήγησε ότι «σε κάθε αθλητικό χώρο υπάρχουν ελεγκτικά όργανα και λένε οι τεχνικές υπηρεσίες ότι πρέπει να γίνει συντήρηση, εάν μπορεί να γίνει η συντήρηση. Συγκεκριμένα στο ΟΑΚΑ, στη στοά Καλατράβα που έγινε και ένα ατύχημα, καθώς έπεσε ένα δοκάρι μεγάλο, τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία, αλλάξανε βίδες και το σώσαμε γιατί μπορεί να σκοτωνόταν άνθρωπος εκεί, αλλά το άλλο που είναι στα 100 μέτρα ύψος δεν μπορούσε να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΑΚΑ.

Και γι’ αυτό λοιπόν εγώ κάθε είκοσι μέρες έστελνα ένα έγγραφο στο Υπουργείο ότι θέλουμε συντήρηση, θέλει συντήρηση όλο το γήπεδο Η απάντηση ήταν ότι ήμασταν ακόμα στο μνημόνιο και ήταν πολύ ακριβό, τα 17 εκατομμύρια. Δηλαδή το ίδιο το υπουργείο ήθελε, αλλά δεν μας άφηναν τότε οι ειδικοί, η Ευρώπη. Τελικά ο κ. Ανδριανός βρήκε, βγήκανε 8 εκατομμύρια, για να έρθουν ελληνικά συνεργεία να κάνουν τη συντήρηση, αλλά άλλαξε η κυβέρνηση. Εγώ από την αρχή λέω ότι έπρεπε να γίνει συντήρηση των Ολυμπιακών έργων».

Δείτε επίσης: Πέθανε ο Γιώργος Ρωμανιάς – Γνωστός εργατολόγος με σημαντικό ερευνητικό έργο

Loading

Play