Καληνύχτα Παρίσι… Καλημέρα Λος Άντζελες!

Καληνύχτα Παρίσι… Καλημέρα Λος Άντζελες!

Καληνύχτα Παρίσι… Καλημέρα Λος Άντζελες!

Το Παρίσι παρέδωσε την Ολυμπιακή σημαία στην δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, ενόψει των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων το 2028, σε μία τελετή λήξης που συνδύασε μεγαλοπρέπεια και παράδοση.

Η Τελετή Λήξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε με την είσοδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Ακούστηκε ο Ύμνος της Γαλλίας, η ιστορική «Μασσαλιώτιδα», από την Orchester Divertimento και η γαλλική σημαία υψώθηκε στον ουρανό του Σταδίου.

Αν και η Τελετή Έναρξης των Αγώνων (26/7) διεξήχθη για πρώτη φορά έξω από το στάδιο, με παρέλαση κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, η Τελετή Λήξης, η οποία απαιτούσε 35 ημέρες πρόβες, επιστρέφει παραδοσιακά στο «Stade de France», μακριά από το μοντέρνο και queer πνεύμα της Τελετής Έναρξης.

Η είσοδος Πλατανιώτη και Καραλή

Μια σύντομη, αλλά εντυπωσιακή τελετή, ξεκίνησε στις 22:00, με την ελληνική ομάδα να εισέρχεται πρώτη στο στάδιο, με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή.

Συνολικά 206 σημαιοφόροι από τις συμμετέχουσες Ολυμπιακές αποστολές παρελάθηκαν συμβολικά σε έναν κύκλο, ενισχύοντας την αίσθηση της συλλογικότητας μεταξύ των εννέα χιλιάδων αθλητών και συνοδών που βρίσκονταν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου.

«Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού»

Η Τελετή Έναρξης είχε τις δικές της σημαντικές παραστάσεις, με εικόνες από το Παρίσι και το τραγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού» από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, στο Κήπο του Κεραμεικού, όπου διατηρείται η Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο βωμός έσβησε μόλις ο Μαρσάν πήρε το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Λεόν Μαρσάν, αναγνωρισμένος ως ο «βασιλιάς» της κολύμβησης για τους Αγώνες του Παρισιού 2024, είναι ο άνθρωπος που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από τον Λούβρο, εκφράζοντας τη σημασία της στιγμής.

Μόλις έλαβε το φανάρι, ο βωμός σταμάτησε να λάμπει, αναμένοντας την αναζωογόνηση του για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου).

Τα μετάλλια στις γυναίκες του Μαραθωνίου

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε η απονομή μεταλλίων στις τρεις νικήτριες του Μαραθωνίου από τον Τόμας Μπαχ και τον Σεμπάστιαν Κόε.

Η αποθέωση των εθελοντών

Ακολούθησε η είσοδος των εθελοντών, ενώ ευχαριστήθηκαν από μέλη της ΔΟΕ, αποδεικνύοντας την πολύτιμη συμμετοχή τους στην διοργάνωση.

Ο «χρυσός εξερευνητής», η ελληνική σημαία και ο εθνικός μας ύμνος

Η παράσταση «Records» άνοιξε με τον «χρυσό εξερευνητή» που υπήρξε κεντρικός χαρακτήρας της, φορώντας χρυσά ρούχα από τον Ελβετό σχεδιαστή Κέβιν Γκερμανιέρ, και αποκαλύπτοντας την ελληνική σημαία υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου.

Τα αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού στη Σορβόννη

Ανακλήθηκαν αποσπάσματα από το συνέδριο που οδήγησε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1894.

Οι αθλητές παρέδωσαν τη σκηνή στους Phœnix, ενόσω ευδιάκριτα διάσημοι καλλιτέχνες έπαιξαν ζωντανά με αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό σόου.

Οι έξι αθλητές εκπρόσωποι των 5 ηπείρων και των προσφύγων

Έξι αθλητές εκπροσώπησαν τις πέντε ηπείρους και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στην τελετή.

Οι ομιλίες Τόνι Εστανγκέ και Τόμας Μπαχ

Ο Τόνι Εστανγκέ επαίνεσε τους αθλητές για την «μαγική» τους παρουσία, ενώ ο Τόμας Μπαχ τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης και των Ολυμπιακών Αγώνων για την ενότητα του κόσμου.

Μία σκέψη για την Ελλάδα

Εν μέσω γιορτής, οι αναφορές στους φρικτούς πυρκαγιές στις περιοχές γύρω από τον Μαραθώνα αναδείχθηκαν, δηλώνοντας το πνεύμα της συμμετοχής στις δοκιμασίες.

Η εκτέλεση του Ολυμπιακού Ύμνου να καλέσει στην επιτυχία και την ενότητα όλων των λαών.

Η παράδοση στο Λος Άντζελες και ο Τομ Κρουζ

Η δήμαρχος του Παρισιού παρέδωσε την Ολυμπιακή σημαία στο Λος Άντζελες, πενταώρες μετά την παράσταση, με τον Τομ Κρουζ να προσφέρει την πιο εντυπωσιακή παράσταση των Αγώνων, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό φινάλε.

Το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Λεόν Μαρσάν κήρυξε τη λήξη, προσκαλώντας ξανά τη νεολαία να συμμετάσχει στους Αγώνες του Λος Άντζελες, υπό τις μελωδίες του Φρανκ Σινάτρα, αποτελώντας μία συμβολική γέφυρα προς το μέλλον.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2028 ήδη μετρούν αντίστροφα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading