Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2014 λόγω των επιπτώσεων της υψηλής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας.
Η υπηρεσία υπογράμμισε ότι αυτή η θνησιμότητα δεν περιορίζεται μόνο στις περιόδους καύσωνα.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος -δηλαδή ένα τρίτο- αφορά ανθρώπους κάτω των 75 ετών», αναφέρεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας, μια από τις πρώτες που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της ζέστης και της θνησιμότητας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, σε ένα πλαίσιο πιθανών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε πράγματι αύξηση στον αριθμό των περιόδων καύσωνα, ειδικά το 2019 και το 2022.
Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί συστηματικά η σχέση μεταξύ κάθε μιας από αυτές τις θερμοκηπιακές καύσεις και της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη, είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό συμβάλλει στην αυξημένη συχνότητά τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, έχει καταγραφεί μεγάλη υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα.
Μόνο το περασμένο καλοκαίρι, κατά τις τρεις περιόδους καύσωνα, καταγράφηκαν περίπου 3.000 περισσότεροι θάνατοι. Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη αναλύει τη θνησιμότητα που συνδέεται με όλες τις θερινές περιόδους ζέστης, όχι μόνο με τις έντονες καύσωνες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση του γενικού πληθυσμού σε θερμές ημέρες εκτός καυσώνων συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτων. Εκτιμάται ότι από το 2014 έως το 2022, από 29.612 έως 34.975 θάνατοι αποδίδονται στη ζέστη του καλοκαιριού, πολλαπλάσιος αριθμός από αυτόν που συνδέεται με τους καύσωνες μόνο.
Η μελέτη λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των θερμοκρασιών, της θνησιμότητας και προσπαθεί να διακρίνει τον ρόλο της ζέστης από άλλους παράγοντες, όπως η πανδημία της Covid-19.
Δείτε επίσης: Η τουρκική λίρα συνεχίζει την κατρακύλα – Σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στο νόμισμα