Καναδάς: Οι αποκλεισμοί στα σύνορα με τις ΗΠΑ συνεχίζονται καθώς οι διαδηλωτές αυξάνονται – Δείτε εικόνες

Στην Οτάβα, οι τάξεις των διαδηλωτών αυξήθηκαν σε 4.000 διαδηλωτές όπως είπε η αστυνομία

ΓΟΥΙΝΤΣΟΡ, Οντάριο

Διαδηλωτές που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον COVID-19 και άλλους περιορισμούς απέσυραν τα οχήματά τους από μια κεντρική γέφυρα συνόρων ΗΠΑ-Καναδά το Σάββατο, αν και η πρόσβαση παρέμεινε αποκλεισμένη.

propoli

Παράλληλα, διαδηλώσεις αυξήθηκαν σε πόλεις σε όλο τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία ανέφερε ότι αναμένει περισσότερους αξιωματικούς για να τερματίσει αυτό που περιγράφει ως παράνομη κατοχή. Η τεταμένη αντιπαράθεση στη γέφυρα Ambassador Bridge που συνδέει το Ντιτρόιτ με το Ουίνδσορ, στο Οντάριο, εκτονώθηκε κάπως νωρίς όταν η καναδική αστυνομία έπεισε τους διαδηλωτές να μετακινήσουν τα φορτηγά που είχαν χρησιμοποιήσει για να φράξουν την είσοδο στην πολυσύχναστη διεθνή διάβαση.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου σε κοντινό σημείο – με ενισχύσεις – και εξακολουθούν να πνίγουν την πρόσβαση από την καναδική πλευρά από αργά το Σάββατο, τσακίζοντας την κυκλοφορία και το εμπόριο για έκτη ημέρα. Περίπου 180 παρέμειναν αργά το Σάββατο στο παγωμένο κρύο.

Στην Οτάβα, οι τάξεις των διαδηλωτών αυξήθηκαν σε 4.000 διαδηλωτές όπως είπε η αστυνομία. Η πόλη το είδε αυτό τα περασμένα Σαββατοκύριακα και ακουγόταν δυνατή μουσική καθώς οι άνθρωποι μιλούσαν γύρω από το κέντρο της πόλης όπου οι διαδηλωτές κατά των εμβολίων έχουν στρατοπεδεύσει από τα τέλη Ιανουαρίου. Οι διαμαρτυρίες στη γέφυρα, στην Οτάβα και αλλού έχουν αντηχήσει εκτός της χώρας, με παρόμοια εμπνευσμένα κομβόι στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ολλανδία, και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι κομβόι φορτηγών ενδέχεται να είναι υπό κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου στην κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έκανε το ασυνήθιστο βήμα κατηγορώντας τους πρώην ομοσπονδιακούς συναδέλφους της καθώς και την επαρχία και την πόλη ότι δεν έβαλαν τέλος στις διαδηλώσεις. «Παράξενα, αυτή δεν είναι μόνο η Οτάβα. Είναι η πρωτεύουσα του έθνους», έγραψε στο Twitter η Catherine McKenna. «Αλλά κανείς – ούτε η πόλη, η επαρχία ή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φαίνεται να συνεννοείται για να τερματίσει αυτή την παράνομη κατοχή. Είναι αποκρουστικό. … Απλώς πάρτε τα μέτρα σας. Τώρα.”

Ο Τριντό έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις εκκλήσεις για χρήση του στρατού. «Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα συνοριακά περάσματα δεν μπορούν, και δεν θα παραμείνουν κλειστά, και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ανέφερε το γραφείο του Τριντό σε δήλωση αργά το Σάββατο μετά τη συνάντησή του με ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Τριντό χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «περιθώριο» της καναδικής κοινωνίας και τόσο οι ομοσπονδιακοί όσο και οι επαρχιακοί ηγέτες λένε ότι δεν μπορούν να διατάξουν την αστυνομία τι να κάνει. «Οι ανησυχίες για την ασφάλεια — που προκύπτουν από την επιθετική, παράνομη συμπεριφορά πολλών διαδηλωτών — περιόρισαν τις δυνατότητες επιβολής της αστυνομίας», ανέφερε η αστυνομία της Οτάβα σε δήλωση αργά το Σάββατο.

Η αστυνομία της Οτάβα είπε ότι ένα κοινό κέντρο διοίκησης έχει πλέον δημιουργηθεί μαζί με την επαρχιακή αστυνομία του Οντάριο και τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία. Η αστυνομία εξέδωσε νωρίτερα μια δήλωση χαρακτηρίζοντας τη διαμαρτυρία παράνομη κατάληψη και λέγοντας ότι περιμένουν αστυνομικές «ενισχύσεις» πριν εφαρμόσουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό των διαδηλώσεων.

Πηγή: AP News

Δείτε επίσης: Μπλίνκεν – Γουάλας: Δύο υπουργοί Εξωτερικών που θεωρούν πολύ πιθανή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Loading