Καταδίκη της εκτέλεσης Ιρανογερμανού από τον καγκελάριο Σολτς: «Σκάνδαλο» για το Ιράν

Καταδίκη της εκτέλεσης Ιρανογερμανού από τον καγκελάριο Σολτς: «Σκάνδαλο» για το Ιράν

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδίκασε την εκτέλεση του αντιφρονούντα Ιρανογερμανού Τζαμσίντ Σαρμάντ στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τη «σκάνδαλο». «Η εκτέλεση του Τζαμσίντ Σαρμάντ από το ιρανικό καθεστώς είναι σκάνδαλο και την καταδικάζω με τον πιο σθεναρό τρόπο», επισήμανε ο κ. Σολτς μέσω X, υπογραμμίζοντας ότι στον 69χρονο δεν δόθηκε «καν η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, καταδίκασε το «απάνθρωπο καθεστώς» του Ιράν, τονίζοντας πως η δολοφονία του Σαρμάντ δείχνει την απάνθρωπη φύση της κυβέρνησης στην Τεχεράνη. «Η εκτέλεση γερμανού υπηκόου θα είχε σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε.

Η οικογένεια του Τζαμσίντ Σαρμάντ επιμένει στην αθωότητά του, σημειώνοντας ότι συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές τον Αύγουστο του 2020, ενώ διερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κόρη του, Γκαζέλ Σαρμάντ, απαιτεί το Ιράν να «τιμωρηθεί» για την εκτέλεση του πατέρα της.

Ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, διευθυντής της ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), δήλωσε ότι ο Τζαμσίντ Σαρμάντ υπήρξε «όμηρος» και υπέστη «εξωδικαστική» δολοφονία. «Απήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρθηκε παράνομα στο Ιράν», δήλωσε.

Η εκτέλεση αυτή έχει προκαλέσει σοκ και σε άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εκπρόσωπους να χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «παράνομη» και την κατάσταση δικαιοσύνης στο Ιράν «εξαιρετικά προβληματική».

Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, 69 ετών, είχε αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα και είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με πληροφορίες της IHR, από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν εκτελεστεί στο Ιράν τουλάχιστον 627 άνθρωποι.

Loading

Play