Καταγγελίες για «βάναυση εκστρατεία παραπληροφόρησης» για τον Αμαζόνιο, επιθέσεις στα ΜΜΕ, τα κύρια σημεία ομιλίας Μπολσονάρου

Καταγγελίες για «βάναυση εκστρατεία παραπληροφόρησης» για τον Αμαζόνιο, επιθέσεις στα ΜΜΕ, τα κύρια σημεία ομιλίας Μπολσονάρου

Μιλώντας πρώτος από τους παγκόσμιους ηγέτες στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επέλεξε να απευθυνθεί στην “θεωρητικά” εορταστική 75η Γενική Συνέλευση εξαπολύοντας επιθέσεις στους επικριτές του, υπερασπιζόμενος τις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησής του και τους χειρισμούς του στην πανδημία του νέου κορονοϊού, σε μια χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από την νόσο στον κόσμο μόνο μετά τις ΗΠΑ, και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, “πνεύμονας” του πλανήτη, να καταγράφει αριθμό – ρεκόρ πυρκαγιών.

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία που άνοιξε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο ακροδεξιός ηγέτης, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποτιμήσει τη σοβαρότητα του ιού, εξέφρασε την θλίψη του για τους περισσότερους από 137.200 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βιώνει το χειρότερο ξέσπασμα πυρκαγιών τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στον υγρότοπο Παντανάλ, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έχουν σημειωθεί οι περισσότερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος κατηγορούν τον Μπολσονάρου για ενθάρρυνση παράνομων κτηνοτρόφων και κερδοσκόπων γης που βάζουν φωτιά σε εκτάσεις γης για να αυξήσουν την αξία αυτής για γεωργική εκμετάλλευση.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αντέκρουσε τις κατηγορίες και τόνισε ότι η βραζιλιάνικη γεωργία τροφοδοτεί ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον πλανήτη και ότι η χώρα του διαθέτει την καλύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Και όμως, εμείς είμαστε τα θύματα μιας από τις πιο βάναυσες εκστρατείες παραπληροφόρησης αναφορικά με τον Αμαζόνιο και το Παντανάλ», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες πληροφορίες είναι ψευδείς.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος σημείωσε ότι είναι δύσκολο για την Μπραζίλια να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές του Αμαζονίου και την παράνομη υλοτομία σε μια έκταση μεγαλύτερη από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά προσπαθεί να το πράξει με τη βοήθεια του στρατού.

Η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι η κριτική που ασκείται εις βάρος της για τις περιβαλλοντικές πολιτικές της, αποτελεί απλώς ένα πρόσχημα για προστατευτισμό στην Ευρώπη, όπου οι αγρότες θεωρούν τη Βραζιλία ανταγωνίστρια και οι επιχειρήσεις απειλούν να μποϊκοτάρουν βραζιλιάνικα προϊόντα.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του εξακολουθεί να δεσμεύεται να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου).

Συνέχισε κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι «πολιτικοποίησαν» την πανδημία και προκάλεσαν πανικό στους Βραζιλιάνους λέγοντάς τους να μείνουν στο σπίτι, οδηγώντας σε «κοινωνικό χάος», ενώ η κυβέρνησή του «με τόλμη» έλαβε επείγοντα οικονομικά μέτρα για να αποφύγει μια βαθύτερη κρίση.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διαδήλωσαν εναντίον του Μπολσονάρου έξω από την έδρα του ΟΗΕ χθες Δευτέρα, κρατώντας πανό που έγραφαν «Η Βραζιλία στις φλόγες» και «Κανένα δάσος, κανένα μέλλον» για να επιστήσουν την προσοχή στην καταστροφή του τροπικού δάσους που επιστήμονες θεωρούν ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή στην υιοθέτηση τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) «από οποιουσδήποτε εταίρους που σέβονται την κυριαρχία μας και λατρεύουν την ελευθερία και την προστασία των δεδομένων».

Η τοποθέτηση αυτή φαίνεται να αποκλείει την Huawei, καθώς η Μπραζίλια συζητά αν θα ακολουθήσει τη συμβουλή της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποφύγει την αγορά εξοπλισμού 5G από την κινεζική εταιρεία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play