Η γεωμορφολόγος Ντανιέλα Πασκάλ βρίσκεται στην Ανταρκτική για να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων που βρίσκονται πάνω από παγετώνες και περιέχουν χαλαζία. Αυτά τα δείγματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να καθοριστεί πότε ένας παγετώνας υποχωρεί, πότε αυτό οφείλεται στις επιταχυνόμενες διαδικασίες της κλιματικής αλλαγής και εάν υπάρχει μια πιθανή διασύνδεση με την ανθρώπινη δραστηριότητα, είπε η Πασκάλ.
«Είναι σημαντικό, διότι για να προβλέψουμε το μέλλον, πρέπει να κατανοήσουμε σχολαστικά το παρελθόν, το τι συνέβη. Αυτός είναι ο βασικός στόχος αυτών των μελετών. Πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία και εάν μπορούμε να καθορίσουμε πότε θα εκτυλιχθεί ο επόμενος κύκλος, μπορούμε να σχεδιάσουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί σύντομα, αλλά κυρίως σε ένα πιο μακρινό μέλλον», επισήμανε.
Δείγματα πετρωμάτων, ειδικά εκείνα που περιέχουν χαλαζία, μπορούν να εμπεριέχουν άτομα βηρύλλιου-10 και αργίλιου-26. Αυτά είναι κοσμογονικά νουκλεΐδια, που σχηματίζονται σε χαλαζία όταν εκτίθενται σε κοσμική ακτινοβολία. Αφότου τα δείγματα συλλεχθούν, θρυμματίζονται και υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία στο εργαστήριο. Κατόπιν, οι ισοτοπικές αναλογίες τους καταμετρώνται με τη χρήση ενός φασματόμετρου μάζας, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει τον χρόνο κατά τον οποίο αυτοί οι πετρώδεις σχηματισμοί εκτέθηκαν σε κοσμική ακτινοβολία. Αυτή η πληροφορία δείχνει πότε ο παγετώνας υποχώρησε και άφησε επιφάνειες εκτεθειμένες, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση της συμπεριφοράς και της κίνησης του παγετώνα στο παρελθόν.
Η Ντανιέλα Πασκάλ είναι βοηθός επιστημονικών ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Horia Hulubei για την Έρευνα και Ανάπτυξη στη Φυσική και Πυρηνική Τεχνολογία (IFIN-HH) στο Βουκουρέστι. Το έργο της επικεντρώνεται στη χρονολόγηση επιφανειών. Κεντρικός στόχος της είναι να συλλέξει περίπου 20 δείγματα από διάφορες τοποθεσίες, με κάθε δείγμα να περιέχει 300 γραμμάρια πετρωμάτων. Για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία 20 δειγμάτων, απαιτούνται περίπου 3-4 μήνες στο εργαστήριο.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Πασκάλ στην Ανταρκτική, η οποία κατέστη δυνατή μέσω της συνεργασίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. «Δεν θα βρισκόμουν εδώ χωρίς τη στήριξη του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής», επισήμανε.
Το ερευνητικό σχέδιο της Πασκάλ θα διαρκέσει δύο χρόνια και τα αποτελέσματά του θα δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.
Η γεωμορφολογία είναι μια επιστήμη που εξετάζει τη διαμόρφωση της γήινης επιφάνειας. Μελετά τη διαμόρφωση του εδάφους και πώς το έδαφος αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Ορισμένοι γεωμορφολόγοι ερευνούν τους τρόπους κατά τους οποίους ποταμοί και χείμαρροι επηρεάζουν το τοπίο, άλλοι επικεντρώνονται στην αλλαγή των παγετώνων και τη μετακίνηση των πετρωμάτων και των εδαφών, ενώ άλλοι ασχολούνται με υποβρύχιους σχηματισμούς.
Η γεωμορφολογία είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξη του πλανήτη μας. Αυτός ο τομέας παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Γης και βοηθά τους ειδικούς στο να προβλέψουν τις αλλαγές στο τοπίο και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είπε η Ντανιέλα Πασκάλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ