Από το μικρό γαλλικό αρχιπέλαγος της Μαγιότ ως τη Σαουδική Αραβία και από τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις μέχρι τις παραγκουπόλεις της Αφρικής, καμία περιοχή δεν γλίτωσε το 2024 από τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
Το 2024, η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, παρατηρήθηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ενισχύοντας τη δύναμη κυκλώνων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων παγκοσμίως. Όλες οι μεγάλες καταστροφές που εξετάστηκαν κατά την τελευταία δωδεκαετία εντατικοποιήθηκαν από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η κλιματολόγος Φριντερίκε Ότο του World Weather Attribution (WWA) δήλωσε, «Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρες και καταστροφικές όσο το 2024. Ζούμε σε μια νέα, επικίνδυνη εποχή».
Ο θανάσιμος κίνδυνος των καυσώνων αποδείχθηκε τον Ιούνιο, όταν περισσότεροι από 1.200 μουσουλμάνοι προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Μέκκα, καθώς η θερμοκρασία έφτασε τους 51,8 °C. Ο καύσωνας είχε σοβαρές συνέπειες επίσης στην Ταϊλάνδη, την Ινδία και τις ΗΠΑ.
Στο Μεξικό, οι πίθηκοι «αλουάτα» έπεφταν νεκροί από τα δέντρα λόγω της αφόρητης ζέστης, ενώ στο Πακιστάν εκατομμύρια παιδιά παρέμειναν στα σπίτια τους όταν το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 50 °C. Η υπερθέρμανση συνδέεται επίσης με καταρρακτώδεις βροχές, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία νερού στους ωκεανούς οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάτμιση και υγρασία στην ατμόσφαιρα.
Στον Απρίλιο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταγράφηκαν βροχοπτώσεις που αντιστοιχούσαν σε δύο χρόνια, με συνέπεια να πλημμυρίσουν περιοχές και να παραλύσει το αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Η Κένυα μόλις είχε ξεπεράσει μια ακραία ξηρασία, όταν σημειώθηκαν οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες.
Στη δυτική και κεντρική Αφρική, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια έπειτα από ιστορικές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 1.500 ανθρώπων. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν γλίτωσαν από τις πλημμύρες ή τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Από οικονομική άποψη, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Από την αρχή του 2024, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 24 φυσικές καταστροφές με κόστος που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Στη Βραζιλία, η ξηρασία κόστισε 2,7 δισεκατομμύρια στον γεωργικό τομέα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα κόστισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ