Κάθε 24 ώρες εξαφανίζεται ένας άνθρωπος στο Ελ Σαλβαδόρ

Κάθε 24 ώρες εξαφανίζεται ένας άνθρωπος στο Ελ Σαλβαδόρ

Στο Ελ Σαλβαδόρ, ένα μικρό κράτος στην κεντρική Αμερική όπου από την άνοιξη του 2022 διεξάγεται «πόλεμος» κατά του οργανωμένου εγκλήματος, παρατηρείται πλέον ότι ένας άνθρωπος εξαφανίζεται κατά μέσο όρο καθημερινά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, επικαλούμενες δεδομένα που μελέτησαν οι εισαγγελικές αρχές.

Η γενική εισαγγελία κατέγραψε 366 αγνοούμενα πρόσωπα μέσα σε δώδεκα μήνες έως και τις 31 Μαΐου φέτος, όπως εξήγησε η Ομάδα Εργασίας για τους Εξαφανισμένους στο Ελ Σαλβαδόρ, μια συλλογικότητα που ίδρυσαν ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ επιδεικνύει περηφάνια για το γεγονός ότι έχουν περάσει 650 ημέρες χωρίς «καμία» δολοφονία αφότου ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, που ανέλαβε την εξουσία το 2019, κήρυξε τον «πόλεμο» στις συμμορίες τον Μάρτιο του 2022.

Μετά από μια σειρά δολοφονιών εκείνο τον μήνα, ο πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναπτύσσοντας τον στρατό για εσωτερικούς σκοπούς και περιορίζοντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Στα πλαίσια της λεγόμενης «κατάστασης εξαίρεσης», ανεγέρθηκε μια τεράστια φυλακή υψίστης ασφαλείας και διεξήχθησαν ομαδικές δίκες.

Ο νεαρός αρχηγός του κράτους εξασφάλισε μεγάλη δημοτικότητα λόγω της βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας και επανεξελέγη με 85% των ψήφων τον Φεβρουάριο, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα που εν θεωρητικά απαγόρευε τις διαδοχικές θητείες στην προεδρία. Αυτό συνέβη με απόφαση δικαστηρίου στο οποίο το κόμμα του, η παράταξη Νέες Ιδέες, είχε διορίσει μέλη, και η οποία κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει εδώ και καιρό τη σκοτεινή πλευρά του «πολέμου» που διεξάγεται, ιδίως τους δεκάδες θανάτους κρατουμένων στις φυλακές και τις αυθαίρετες συλλήψεις, καθώς και τους βασανισμούς υπόπτων, περιλαμβανομένων και παιδιών.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε απορρίπτει τις επικρίσεις και ισχυρίζεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ είναι «η πιο ασφαλής χώρα στο δυτικό ημισφαίριο».

Σύμφωνα με την Ιδάλια Σεπέδα, μέλος της συλλογικότητας, οι 366 εξαφανίσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο έτος αποτελούν αύξηση σχεδόν 10% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID) για την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η Ομάδα Εργασίας για τους Εξαφανισμένους δημιούργησε μια διαδικτυακή πύλη για τους αγνοούμενους, ώστε να επιτυγχάνεται μια πληρέστερη απογραφή και να προσφέρεται υποστήριξη στις οικογένειες των εξαφανισθέντων. Τόνισε ότι δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει τη δουλειά καμίας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά επιθυμεί να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες στους πολίτες.

Επίσης, επέκρινε τον κυβερνητικό επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αντρές Γκουσμάν για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις εξαφανίσεις.

Ούτε οι υπηρεσίες του κ. Γκουσμάν ούτε η εισαγγελία απάντησαν άμεσα όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play