Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έδωσε εντολή να καταστραφεί σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στη φιλία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.
Το γιγαντιαίο μνημείο, που αναπαριστούσε έναν Ουκρανό κι έναν Ρώσο εργαζόμενο, κατεδαφίστηκε.
«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, όμως το σοβιετικό γλυπτό των δύο εργατών (σύμβολο της ενοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας) απομακρύνθηκε», τόνισε ο κ. Κλίτσκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατεδάφισης έγιναν την Τρίτη.
Αυτό που έπεσε πρώτο ήταν το κεφάλι του αγάλματος που αναπαριστούσε τον Ρώσο εργαζόμενο, επισήμανε ο ίδιος. Το συμβολικό στιγμιότυπο αναπαρήγαγαν ουκρανικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.
«Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον Ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας», σημείωσε ο ίδιος μέσω Twitter.
Επρόκειτο για μέρος τριάδας έργων τέχνης για τη φιλία των δύο λαών, που είχε φιλοτεχνηθεί και εγκατασταθεί το 1982, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τότε, η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν μέρος του ίδιου κράτους, ανήκαν στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
Μια συστάδα μορφών από κόκκινο γρανίτη, η οποία αναπαριστά την ενότητα των δύο λαών, επίσης θα κατεδαφιστεί. Το μόνο τμήμα του ensemble αυτού που θα μείνει άθικτο είναι ένα πελώριο ουράνιο τόξο από τιτάνιο. Θα μετονομαστεί σε «Αψίδα της ελευθερίας του ουκρανικού λαού», σύμφωνα με τον κ. Κλίτσκο.
Πάντα κατά τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, περίπου 60 μνημεία, ανάγλυφα και πλακέτες που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση ή με τη Ρωσία επίσης θα απομακρυνθούν.
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τα μνημεία του ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων, του Λένιν, που ίδρυσε τη Σοβιετική Ένωση πριν από 100 χρόνια, το 1922, απομακρύνθηκαν ή κατεδαφίστηκαν στα νέα κράτη που ιδρύθηκαν, ανάμεσά τους και στην Ουκρανία.
Πέραν της απομάκρυνσης των μνημείων, μετονομάζονται επίσης δρόμοι του Κιέβου.
- Ο Πάνος Βέργος επιστρέφει στον ΠΑΟΚ
- Ρεκόρ και συγκινήσεις στο θρίλερ της Λισαβόνας με τον Παυλίδη στο προσκήνιο
- Επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα για τις τελευταίες επιχορηγήσεις του
- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες προτρέπει το Ιράν να απορρίψει την πυρηνική ανάπτυξη
- Σάλος με κρουαζιερόπλοιο καθώς το προσωπικό εμφανίζεται ντυμένο Κου Κλουξ Κλαν