Κίνα-κοροναϊός: Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην καρδιά της επιδημίας, την Ουχάν

Κίνα-κοροναϊός: Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην καρδιά της επιδημίας, την Ουχάν

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα στην Ουχάν, την καρδιά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, με την πρώτη αυτή επίσκεψή του στην πόλη στην οποία εμφανίστηκε ο ιός να ερμηνεύεται ως ένδειξη πως η Κίνα θεωρεί ότι είναι πια υπό έλεγχο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας στη χώρα.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της αιφνίδιας επίσκεψης του Σι στην πόλη αυτή, η οποία βρισκόταν σε πλήρη απομόνωση από τις 23 Ιανουαρίου, το υπουργείο Υγείας της χώρας είχε δημοσιεύσει ενθαρρυντικά στοιχεία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν σήμερα μόνον 19 και αυτό φαίνεται πως δείχνει ότι τα δραστικά μέτρα απομόνωσης και καραντίνας που ελήφθησαν στην χώρα έχουν αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια θεαματική μείωση σε σχέση με τα εκατοντάδες νέα κρούσματα που ανακοινώνονταν καθημερινά τον Φεβρουάριο. Συγκριτικά, η Ιταλία, η περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες σχεδόν 1.800 νέα κρούσματα.

Αν και εξαιρετικά διακριτικός τότε που ξέσπασε η επιδημία, ο Σι σκιαγραφείται από τα μέσα Φεβρουαρίου από τα μέσα ενημέρωσης ως ο διευθυντής ορχήστρας του αγώνα κατά της Covid-19, δίδοντας σχεδόν καθημερινά “οδηγίες” και εκφωνώντας “σημαντικές ομιλίες”.

Σήμερα στην Ουχάν μετέβη “αμέσως μετά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο” στο νοσοκομείο του Χουσενσάν, αυτό που χτίστηκε σε 10 μέρες από έναν στρατό εργατών την ώρα που η επιδημία βρισκόταν στο απόγειό της στην πόλη αυτή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ φορώντας μάσκα συνομίλησε με ασθενείς και το προσωπικό που τους έχει αναλάβει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως συμβαίνει στις επισκέψεις αυτές που είναι πολύ καλά οργανωμένες, δεν είχε προσκληθεί κανένα ξένο μέσο ενημέρωσης.

 

Επικρίσεις

Στο πρόγραμμα της “επίσκεψης επιθεώρησης” του προέδρου Σι στην Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκονται επίσης συναντήσεις με κατοίκους, πολιτικούς υπευθύνους και δημόσιους λειτουργούς που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή της καραντίνας.

“Στην κορύφωση της επιδημίας, ο Σι απέφυγε να μεταβεί στο κέντρο της επιδημίας καθώς δεν ήθελε να επικριθεί”, δήλωσε στο AFP ο Μπρους Λούι, ειδικός στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης σε Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

“Αλλά τώρα που η κατάσταση βελτιώθηκε, πάει για να δρέψει όλους τους επαίνους”, σημείωσε.

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, προτού εξαπλωθεί στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας είναι πρωτεύουσα η πρώτη, στην κεντρική Κίνα, και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα και στον κόσμο.

Η Κίνα έλαβε δρακόντεια μέτρα περιορισμού από τα τέλη Ιανουαρίου. Αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι πόλεις της Χουμπέι και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους στην υπόλοιπη χώρα.

Τα μέτρα αυτά ενέκρινε στο σύνολό του ο πληθυσμός.

Ωστόσο η κοινή γνώμη επέκρινε την βραδύτητα της αρχικής αντίδρασης των αρχών ή την κλήση από την αστυνομία ανθρώπων που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο επιδημίας από τον νέο κοροναϊό, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για διάδοση φημών.

Ο θάνατος ενός από αυτούς, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ο οποίος προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό και υπέκυψε στις αρχές του Φεβρουαρίου, προκάλεσε ένα ασυνήθιστο κύμα οργής απέναντι στις αρχές, στο πλαίσιο του οποίου εκφράζονταν ακόμη και αιτήματα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play