Κίνα: Οι αρχές αναζητούν πόρτα – πόρτα όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις

Κίνα: Οι αρχές αναζητούν πόρτα – πόρτα όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις

 Ο Σι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο – Εντείνεται η βία από τις Αρχές για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις

Οι κινεζικές αρχές άρχισαν έρευνες για αρκετούς από τους συμμετάσχοντες στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου κατά του περιορισμού του κορωνοϊού, είπαν στο Reuters τρία άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Πεκίνο, καθώς η αστυνομία διατηρεί πολύ ισχυρή παρουσία στους δρόμους της πόλης.

Σε μια περίπτωση, αστυνομικός στην κινεζική πρωτεύουσα απαίτησε τηλεφωνικά από διαδηλωτή να εμφανιστεί σε αστυνομικό τμήμα την Τρίτη για να παραδώσει γραπτό αρχείο των δραστηριοτήτων του το βράδυ της Κυριακής.

Σε ένα άλλο περιστατικό, πανεπιστήμιο επικοινώνησε με φοιτητή και τον ρώτησε αν ήταν στην περιοχή όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα και να παράσχει γραπτή αναφορά.


«Όλοι διαγράφουμε απελπισμένα το ιστορικό συνομιλιών μας», είπε στο Reuters διαδηλώτρια από το Πεκίνο που αρνήθηκε να δώσει το όνομά της. «Υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί. Η αστυνομία ήρθε για να ελέγξει την ταυτότητα μιας από τις φίλες μου και μετά την πήρε. Δεν ξέρουμε γιατί. Λίγες ώρες αργότερα την άφησαν ελεύθερη», ανέφερε.

Η έντονη δυσαρέσκεια για τις αυστηρές πολιτικές πρόληψης του κορωνοϊού τρία χρόνια μετά την πανδημία πυροδότησε ευρύτερες διαμαρτυρίες σε πόλεις που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους το Σαββατοκύριακο.

Το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία έρχεται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID σημείωσε καθημερινά ρεκόρ και μεγάλα τμήματα αρκετών πόλεων αντιμετωπίζουν νέα lockdown.

Η COVID στην Κίνα συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά τις προσπάθειες των περισσότερων από τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκων της να αποτρέψουν τη μετάδοση τηρώντας μια πολιτική μηδενικής COVID για την εξάλειψη όλων των εστιών και τη διατήρηση αυστηρών συνοριακών ελέγχων.

Τα lockdown έχουν επιδεινώσει μια από τις πιο απότομες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης που έχει υποστεί η Κίνα εδώ και δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αναταράσσοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.


Στο Χανγκζού, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Ζετζιάνγκ, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, έδειχναν εκατοντάδες αστυνομικούς να καταλαμβάνουν μια μεγάλη πλατεία το βράδυ της Δευτέρας, εμποδίζοντας τους πολίτες να συγκεντρωθούν.

Ένα βίντεο έδειχνε την αστυνομία, περικυκλωμένη από ένα μικρό πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν κινητά τηλέφωνα, να συλλαμβάνουν ενώ άλλοι προσπαθούσαν να τραβήξουν πίσω το άτομο που κρατούνταν.

Στη Σαγκάη και το Πεκίνο, η αστυνομία περιπολούσε περιοχές όπου ορισμένες ομάδες στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram είχαν προτείνει στους ανθρώπους να συγκεντρωθούν ξανά. Η παρουσία της αστυνομίας το βράδυ της Δευτέρας απέτρεψε την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό», είπε ο 22χρονος κάτοικος του Πεκίνου, Φίλιπ Τσιν, για τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών στους δρόμους.

Κάτοικοι είπαν ότι η αστυνομία ζήτησε από τους ανθρώπους που περνούν από αυτές τις περιοχές να τους δώσουν τα τηλέφωνά τους για να ελέγξουν αν είχαν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και την εφαρμογή Telegram, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους διαδηλωτές, είπαν οι κάτοικοι.

Τα VPN είναι παράνομα για τους περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα, ενώ η εφαρμογή Telegram είναι αποκλεισμένη από το διαδίκτυο της Κίνας.

Πηγή: Reuters

Δείτε επίσης: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Κίνα: Διαδηλώσεις, αστυνομία και λογοκρισία λόγω lockdown

Loading

Play