Κίνα σε ΗΠΑ από Δελφούς: «Πήγαινε πιο εκεί και μην μου μπλοκάρεις τον ήλιο»

Κίνα σε ΗΠΑ από Δελφούς: «Πήγαινε πιο εκεί και μην μου μπλοκάρεις τον ήλιο»

«Αγνοεί τους κανόνες της αγοράς» είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ να μην προσπαθούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας, έστειλε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Junzheng Xiao, χρησιμοποιώντας μία φράση του Διογένη προς τον Μέγα Αλέξανδρο. «Πήγαινε πιο εκεί και μην μου μπλοκάρεις τον ήλιο» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Xiao τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν απειλή την ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας και προσπαθούν να την ανακόψουν, θεωρώντας ότι η ασιατική χώρα πρέπει να μείνει σε χαμηλή βαθμίδα προστιθέμενης αξίας και να μην διεισδύσει σε τομείς που μπορεί να απειλήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ. «Θέλει να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, αλλά αγνοεί τους κανόνες της αγοράς» είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στόχος της χώρας του είναι να διπλασιαστεί το μέσο εισόδημα και να αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες στο παγκόσμιο εμπόριο.

Από την πλευρά του ο Cheng Li, Διευθυντής και Ανώτερος Συνεργάτης του John L. Thornton China Center, Brookings Institution στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βιώνουν την πρώτη πρόκληση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε μία περίοδο που εντείνονται οι οικονομικές ανισότητες στο εσωτερικό τους και συρρικνώνεται η μεσαία τάξη, τη στιγμή που η μεσαία τάξη στην Κίνα θα διπλασιαστεί, όντας ήδη μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ.

Ο Zhiqin Shi, Καθηγητής, Εκτελεστικός Διευθυντής του BRI Tsinghua University στην Κίνα, επισήμανε πως η πρωτοβουλία του δρόμου του μεταξιού είναι η απάντηση της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.Επίσης, συνέχισε λέγοντας ότι ήδη η χώρα αποτελεί τη δεύτερη πιο ισχυρή παγκόσμια οικονομία, ενώ φιλοδοξεί να ενισχύσουν τις διεθνείς συνεργασίες της μέσα από διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα.

Ο Tang Xiaoyang, Πρόεδρος και Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Tsinghua University της Κίνας, ανέφερε πως ΗΠΑ και Κίνα θέλουν να είναι πρωταθλήτριες των παγκόσμιων αγορών, κάνουν τα ίδια πράγματα, αλλά πολλοί βλέπουν την Κίνα ως μια απειλή στις φιλελεύθερες αγορές.

Η Christine Ockrent, συγγραφέας και αρθρογράφος του France Culture, υπογράμμισε πως οι Κινέζοι θέλουν να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις αντί να αντιμετωπίσουν την ΕΕ ως ενιαίο εταίρο. Εκτίμησε πως η αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ τοποθετεί την Ευρώπη σε μια ατυχή κλιμάκωση, στην ήπειρό μας όμως μας απασχολεί κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως είπε, παραβιάζει τα σύνορα.

Στη δική της τοποθέτηση η He Yun, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Hunan στην Κίνα, σημείωσε πως υπάρχουν τρόποι συνεργασίας ΗΠΑ και Κίνας, όπως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές κι αν σταματήσει η γεωπολιτική αντιπαλότητα, θα μπορέσουμε να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι η κλιματική αλλαγή, αυτή θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δείτε επίσης: Επιστρέφει ο Ερντογάν στις δημόσιες εμφανίσεις μετά το πρόβλημα υγείας

Loading

Play