Κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία: Τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία: Τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας βρίσκεται η Γαλλία τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο επέλεξε για πρωθυπουργό ο Εμανουέλ Μακρόν. Η τύχη της κυβέρνησης εξαρτάται από τις διαθέσεις του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, είχε δηλώσει το φθινόπωρο ότι δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, υπερψηφίζοντας προτάσεις μομφής από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μετά την πιθανότητα να της στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι λόγω οικονομικών ατασθαλιών, η Λεπέν έχει αλλάξει στάση. Η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς υπονοεί πως μπορεί να υπερψηφίσει μια από τις προτάσεις της αριστεράς. Μία πρώτη ευκαιρία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.

Με δεδομένη την έλλειψη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να επιχειρήσει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, χρησιμοποιώντας το άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος. Στην περίπτωση αυτή, τα κόμματα της αριστεράς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν νέα πρόταση μομφής. Εάν υπερψηφιστεί και από την ακροδεξιά, η Γαλλία θα βρεθεί χωρίς κυβέρνηση και κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας εκτοξεύτηκε στις διεθνείς αγορές, με την χρηματιστηριακή αγορά να σημειώνει πτώση. Το κόστος δανεισμού για πενταετή ομόλογα αυξήθηκε στο 2,7%, ξεπερνώντας το 2,5% της Ελλάδας. Την Παρασκευή, η Γαλλία θα υποβληθεί σε αξιολόγηση από την S&P Global Ratings, έχοντας ήδη προειδοποιήσεις από τους Moody’s και Fitch. Οι κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος να μην υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, καθώς μια ενδεχόμενη υπερψήφιση από τα κόμματα της αριστεράς και τον Εθνικό Συναγερμό θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι προτάσεις των κυβερνητικών παραγόντων φαίνεται να αγνοούνται. Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. Ωστόσο, δεν υπάρχει ομοψυχία στην αριστερά σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κόμμα της Λεπέν προτείνουν ότι η μόνη λύση για την απεμπλοκή είναι η παραίτηση του Μακρόν και οι πρόωρες εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αντέτεινε ότι, εάν η κυβέρνηση Μπαρνιέ πέσει, ο Μακρόν θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Loading

Play