Κλιμακούμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από το Λίβανο και ο αντίκτυπος στο μεταναστευτικό

Κλιμακούμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από το Λίβανο και ο αντίκτυπος στο μεταναστευτικό

Αξιολόγηση των κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ετοιμότητα της Ελλάδας για την εκκένωση πολιτών από το Λίβανο.

Στη σκιά των κλιμακούμενων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, συνεδρίασε την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έκανε ανάλυση των δεδομένων και των διπλωματικών πρωτοβουλιών. Σημαντικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή, ειδικά μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς και το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών από το Λίβανο.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται χώρα πολύ χαμηλού κινδύνου τόσο για τρομοκρατικές ενέργειες όσο και για μεταναστευτικές ροές, όπως ανέφεραν στο in ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εξετάσει την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από το Λίβανο, τα αιτήματα παραμένουν πάντως περιορισμένα, ενώ ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έχει διαμορφωθεί οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης για πολίτες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλώσει διάθεση να φύγουν. Οι πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωναν ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 καθώς και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρωί της Πέμπτης αναμένονταν να αναχωρήσει το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για την εκκένωση Κυπρίων πολιτών, καθώς και Ελλήνων που έχουν ζητήσει την άμεση αναχώρησή τους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πολίτες ελληνικής καταγωγής που έχουν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Λίβανο φτάνουν περίπου τους 45.

Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο, διαθέτοντας τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για άμεση επικοινωνία.

Στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών χωρίς ωστόσο να προκύπτει άμεσα ανησυχία για κρίση. Πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζουν την ανάγκη η Ευρώπη να είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι δυνατότητες των δομών τέθηκαν στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ και η Ελλάδα συζητά την αναβάθμιση της συνεργασίας της με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Loading

Play