Κλιματική αλλαγή: Ζεσταίνεται η Αρκτική – Παγώνει ο υπόλοιπος πλανήτης

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει διαταράξει το κυκλικό μοτίβο των ανέμων, γνωστό ως «πολική δίνη», λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» η υπερθέρμανση της Αρκτικής οδηγεί σε κρύους χειμώνες.

propoli

H μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή έχει διαταράξει το κυκλικό μοτίβο των ανέμων, γνωστό ως «πολική δίνη».

Αυτό επέτρεψε στον πιο ψυχρό χειμερινό καιρό να κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, όπως συνέβη με την επέλαση του ψύχους στο Τέξας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε περισσότερους κρύους χειμώνες σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

Ο Judah Cohen μελέτης και επισκέπτης καθηγητής στο MIT τονίζει: «Ξέρω ότι είναι πολύ αντιφατικό και νομίζω ότι γι ‘αυτό υπάρχει μεγάλη αντίσταση και δισταγμός στην ιδέα μας, σωστά;».

Στοιχεία από δορυφόρους έδειξαν ότι, τα τελευταία 40 χρόνια, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη είχε μεγάλη επίδραση στην περιοχή της Αρκτικής.

Η νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η υπερθέρμανση στην Αρκτική, έχει σημαντικό αντίκτυπο στον χειμερινό καιρό στη Βόρεια Αμερική και στην Ανατολική Ασία.

Τα εν λόγω συμπεράσματα βασίζονται σε παρατηρήσεις και επιστημονικά μοντέλα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Δείτε επίσης: Έκτακτη επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading