«H Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», ζητούν με δήλωσή τους, η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL σε συνεργασία με την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (UEL PACE) και προσθέτουν ότι οι ενέργειες αυτές «πυροδότησαν και στρατιωτικοποίησαν ιστορικά ριζωμένες εντάσεις στους λαούς της περιοχής και ενέτειναν την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, απομονώνοντας την Τουρκία από τις γειτονικές της χώρες».
Στη δήλωση, που έγινε μετά από τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, εντοπίζονται επίσης οι προσπάθειες της Τουρκίας «να μετατραπεί σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, ακολουθώντας τελευταία έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο για την περιοχή, επενδύοντας σε εθνικιστικές ρητορικές και επιθετικές μονομερείς ενέργειες, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου».
Τονίζεται επίσης, ότι η Τουρκία «έχει αυξήσει σημαντικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, έστειλε πολεμικά πλοία για να υποστηρίξει την έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου κοντά στο Καστελόριζο και συνεχίζει να πραγματοποιεί παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από αυτές τις παράνομες ενέργειες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, επιδεινώνει επικίνδυνα και στρατιωτικοποιεί τη διαμάχη σχετικά με την κυριαρχία στην περιοχή».
Η GUE/NGL και η UEL PACE επισημαίνουν επίσης, ότι «η διαμάχη για τις οικονομικές θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και εάν αποτύχει, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» αλλά αναφέρονται και στην περιβαλλοντική πτυχή του θέματος, σημειώνοντας ότι «η γεώτρηση, επεξεργασία και κατανάλωση υδρογονανθράκων αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση και ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα “ Πράσινη Συμφωνία της βιωσιμότητας στην Μεσόγειο” ως κοινός στόχος από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».
Η GUE/NGL και η UEL PACE συνδέουν «την προώθηση μιας θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας ανάλογα με τον σεβασμό του διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία».
Ως προς την εξέλιξη του Κυπριακού, εκτιμούν ότι «η συνολική λύση του ζητήματος παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής και τις προοπτικές μιας οριστικής διευθέτησης μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών, αλλά και ότι «το πρόσφατο άνοιγμα από την Τουρκία της παράκτιας γραμμής των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυξάνει την ένταση και υπονομεύει τις προοπτικές ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».
Οι δύο ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς καλούν την Τουρκία να αντιστρέψει αυτή την συμπεριφορά και να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες αλλά και να δεσμευτεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Crans Montana το 2017 προς όφελος του λαού της Κύπρου, του συνόλου των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Επιβεβαιώνουν επίσης την προσήλωσή τους στην επανένωση της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η δήλωση της GUE/NGL και της UEL PACE καταλήγει με πρόσκληση σε όλα τα προοδευτικά κόμματα και τους λαούς να μην παραμείνουν σιωπηλοί θεατές, αλλά να ασχοληθούν ενεργά «για να μην κυριαρχήσουν στον διάλογο εθνικιστικές και δεξιές λαϊκιστικές συζητήσεις».
Το κείμενο της δήλωσης που δημοσιοποίησε η GUE/NGL και η UEL PACE, ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).