Η διεθνής κοινότητα καλεί τις διάφορες ένοπλες ομάδες στη Κολομβία να σταματήσουν τη δράση τους ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της άνοιξης.
«Καλούμε όλες τις ένοπλες οργανώσεις στην Κολομβία να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός», να «αναστείλουν τις εχθροπραξίες», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αντιπρόσωποι 23 κρατών και του ΟΗΕ στη χώρα.
Παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν το 2016 η τότε κυβέρνηση και η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η βία έχει κλιμακωθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας των Άνδεων, κυρίως λόγω της εμπλοκής των ένοπλων ομάδων στη διακίνηση ναρκωτικών και τις συγκρούσεις ανάμεσά τους για τον έλεγχο της και για εδαφική κυριαρχία.
«Είναι σημαντικό η Κολομβία να μπορέσει να διεξαγάγει εκλογές με τρόπο ελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς, σε περιβάλλον απαλλαγμένο από τη βία», σύμφωνα με το κείμενο που συνυπογράφεται από τους πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Αργεντινής.
Σχεδόν 39 εκατομμύρια από τους 50 εκατ. κατοίκους της Κολομβίας καλούνται στις κάλπες την 13η Μαρτίου για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά.
Την 29η Μαΐου, θα εκλέξουν τον διάδοχο του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Είναι πιθανό να χρειαστεί δεύτερος γύρος τη 19η Ιουνίου. Ο υποψήφιος της κολομβιανής αριστεράς Γουστάβο Πέτρο θεωρείται το τρέχον διάστημα φαβορί, κατά δημοσκοπήσεις μολονότι, σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της, τη χώρα κυβερνά η δεξιά.
Η κυβέρνηση του κ. Ντούκε διαβεβαιώνει πως μεριμνά για να υπάρξουν «πλήρεις εγγυήσεις» για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Όμως η αναζωπύρωση της βίας σε διάφορους τομείς της χώρας εγείρουν ανησυχίες για επεμβάσεις, για επηρεασμό των προσεχών εκλογών από τις ένοπλες ομάδες.
Σύμφωνα με μια κολομβιανή ΜΚΟ, στο 28% των κολομβιανών δήμων ενδέχεται να υπάρξει νοθεία ή απάτη εξαιτίας πιέσεων ένοπλων οργανώσεων.
Περίπου το ένα τέταρτο της χώρας (274 δήμοι) αντιμετωπίζει εξάλλου «υψηλό» ως «ακραίο» κίνδυνο στις εκλογές λόγω της «δράσης των παράνομων ένοπλων οργανώσεων», προειδοποίησε επίσης το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το 2021, κάπου 74.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας, αριθμός αυξημένος κατά 181% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Αντάρτες, ένοπλες οργανώσεις και διακινητές ναρκωτικών επηρεάζουν ιστορικά την έκβαση των εκλογικών διαδικασιών στην Κολομβία, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου ο κρατικός μηχανισμός είναι πρακτικά απών. Η διαφθορά και οι εξαγορές ψήφων είναι εξάλλου επαναλαμβανόμενα φαινόμενα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δείτε επίσης: Το Λονδίνο προτρέπει τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών
- ΣΥΡΙΖΑ: Το τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο με προοπτικές αβεβαιότητας
- Η Ελλάδα πρωτοστατεί με τις υψηλότερες δαπάνες για υπηρεσίες υγείας λόγω παχυσαρκίας
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ με παραδοσιακή γεύση
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
- Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη τελετή ορκωμοσίας των υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας