Κορονοϊός – Απίστευτο: Ποιες χώρες δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα κρούσμα

Για κάποιες, ωστόσο, επικρατεί εύλογη καχυποψία…είτε λόγω του ελέγχου που υπόκεινται τα ΜΜΕ είτε λόγω της αδυναμίας των ελεγκτικών Αρχών να εντοπίσουν τα κρούσματα σε φτωχές χώρες

Τι κοινό έχει η Β. Κορέα με την Αμερικανική Σαμόα; Δεν έχουν καταγράψει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού!

propoli

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο είναι απορίας άξιο αν υπάρχουν χώρες που δεν έχουν πληγεί ακόμη από τον ιό. 

Στον ενάμιση χρόνο που ήδη διαρκεί η πανδημία του ιού, τα κρούσματα της COVID-19 έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 220 εκατομμύρια, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφουμε 4,5 εκατομμύρια θανάτους.

Μέχρι και σήμερα, 13 κράτη και υπερπόντιες περιοχές όχι μόνο δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα θάνατο από κορονοϊό στα εδάφη τους, αλλά και κανένα κρούσμα.

Τουλάχιστον αυτό καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι μικρά νησιωτικά κράτη ή μακρινές περιοχές στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δείτε τη λίστα με τις χώρες:

1. Τόνγκα

Αποτελούμενη από περίπου 170 νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται τα 36, η χώρα αυτή του νότιου Ειρηνικού έκλεισε σχεδόν με την απαρχή της πανδημίας τα σύνορά της.

Κράτησε μακριά από τις ακτές της τα κρουαζιερόπλοια. Σταμάτησε τις πτήσεις. Σε πρώτη φάση, μάλιστα, επέβαλε και αυστηρό lockdown, παρά το ότι δεν είχε κρούσμα. Και έτσι παραμένει.

Ακόμη και σήμερα, πάντως, συνεχίζει να είναι σε απομόνωση, καθώς -λόγω των εμποδίων στο πρόγραμμα COVAX– έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 24,7% των περίπου 100.000 κατοίκων της.

2. Τουβαλού

Βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό, περίπου στα μισά μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας. Αποτελείται από τέσσερα κοραλλιογενή νησάκια και πέντε ατόλες, συνολικής έκτασης μόλις 26 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους.

Ούτως ή άλλως απομακρυσμένο, το νησιωτικό κράτος έκλεισε νωρίς τα σύνορά του και συνεχίζει να το κάνει, καθώς -αν και έχει μηδενικά κρούσματα κοροναϊού- μόνο το 38,9% του πληθυσμού του έχει λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου.

3. Τοκελάου

Ανεξάρτητο κράτος μεν, πλην εξαρτημένο από τη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από μόλις τρεις τροπικές κοραλλιογενείς ατόλες.

Έχει έκταση 10 τ.χλμ., μόλις 1.500 κατοίκους -εκ των οποίων έχει εμβολιαστεί πλήρως το 68,6%- και κανένα κρούσμα.

4. Νιούε

Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον πλανήτη και η πρώτη χώρα που απέκτησε Wi-Fi στον κόσμο, το 2003.

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, στον νότιο Ειρηνικό.

Έχει έκταση 260 τ.χλμ. και μόλις 1.600 κατοίκους, από τους οποίους έχει λάβει διπλή δόση εμβολίου μετά βίας το 2%. Παρ’ όλα αυτά, στα απομακρυσμένα εδάφη του δεν έχει καταγραφεί μέχρι και σήμερα κανένα κρούσμα της Covid-19.

5. Ναούρου

Έκτασης μόλις 21 τ.χλμ, είναι η τρίτη μικρότερη χώρα σε μέγεθος στον κόσμο. Αποτελείται από ένα νησί, στο οποίο κατοικούν 10.000 άνθρωποι.

Εξ αυτών, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 57%.

Έως και τώρα, το Ναούρου έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά από τα εδάφη του τον κοροναϊό, με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως και άλλα γειτονικά κράτη.

6. Κιριμπάτι

Τριάντα δύο ατόλες και ένα κοραλλιογενές νησί αποτελούν αυτή την Covid-free δημοκρατία στον κεντρικό Ειρηνικό.

Επέβαλε νωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς -είναι λίγες, άλλωστε, οι αεροπορικές συνδέσεις με άλλα κράτη.

Αν και έχει 119.000 κατοίκους, δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα. Ο φόβος πάντως καραδοκεί, μίας και οι πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 4% του πληθυσμού.

7. Νήσοι Κουκ

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 15 μικρών νησιών στον νότιο Ειρηνικό, που αποτελούν αυτοδιοικούμενη περιοχή, συνδεδεμένη με τη Νέα Ζηλανδία.

Έχει σχεδόν 17.500 κατοίκους και από την αρχή της πανδημίας δεν είχε ούτε ένα κρούσμα.

Κράτησε τον κοροναϊό μακριά με αυστηρή καραντίνα των επισκεπτών και πλήρες κλείσιμο των λιμανιών. Μέχρι στιγμής, σχεδόν το 55% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί.

8. Ομοσπονδιακές Πολιτείες Μικρονησίας

Η χώρα αυτή του Ειρηνικού αποτελείται από εκατοντάδες νησιά, συνολικής έκτασης 700 τ.χλμ. και περίπου 105.000 κατοίκων.

Αν και δεν έχει αναφέρει κρούσματα της COVID-19, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχει λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία στη διάρκεια της πανδημίας.

Προ μηνός, ο πρόεδρός της κήρυξε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων κατοίκων. Προς το παρόν, περίπου το 30% του πληθυσμού της έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.

9. Νήσος Αγίας Ελένης

Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό -μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές στον κόσμο- είναι γνωστό ως ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα.

Τον Απρίλιο κιόλας, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εμβολιασμού, με την ανοσοποίηση του 95,1% των 4.500 κατοίκων του.

Η πανδημία παραμένει άγνωστη στα εδάφη της Νήσου της Αγίας Ελένης ακόμη και τώρα, παρά την αεροπορική της σύνδεση με τη Μεγάλη Βρετανία.

Τον Ιούνιο, λόγω της νέας έξαρσης της Covid-19 στη γειτονική Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις τσάρτερ προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστούν έως και τον Μάρτιο του 2022.

10. Νήσοι Πίτκερν

Σύμπλεγμα τεσσάρων ηφαιστειακών νησιών, αποτελούν τη μοναδική βρετανική υπερπόντια επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Βρίσκεται μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού. Έχει έκταση 47 τ.χλμ. και μόλις 67 κατοίκους -οι περισσότεροι απόγονοι Ταϊτινών και των ανταρτών του «Μπάουντι».

Απομονώθηκε άμεσα από τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργώντας αργότερα ταξιδιωτική «φούσκα» με τη Νέα Ζηλανδία. Έμεινε αλώβητο από την Covid-19.

Από τον Μάιο, έχει ολοκληρώσει και το πρόγραμμα εμβολιασμού των λιγοστών κατοίκων, με σκευάσματα της AstraZeneca που έστειλε το Λονδίνο.

11. Αμερικανική Σαμόα

Μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ στο νότιο Ειρηνικό, αποτελείται από πέντε νησιά και δύο ατόλες. Έχει περίπου 55.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 47% έχει σήμερα πλήρως εμβολιαστεί. Προσβάσιμη αεροπορικώς, κατάφερε να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο και παραμένει Covid-free.

12. Τουρκμενιστάν

Η περίπτωση της κεντροασιατικής χώρας εγείρει για πολλούς ειδικούς ερωτήματα ως προς την ικανότητά της να αποτρέψει την πανδημία COVID-19 να φτάσει στα εδάφη της, όπως επισήμως αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα μεταξύ των 6 εκατομμυρίων κατοίκων της, την ώρα που έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 0,2% των κατοίκων της και όλες οι όμορες χώρες της σαρώνονται από την πανδημία.

Οι αρχές της Ασκαμπάτ μιλούν για σωτήρια έγκαιρη επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ανωνύμως, πηγές του Radio Free Europe στην Διεύθυνση Υγείας στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν περιγράφουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα, με νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς με κοροναϊό και πολλούς θανάτους.

Εν μέσω διάχυτης καχυποψίας, η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ακυρώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ποδηλασίας 2021, που έχει προγραμματιστεί στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, τον Οκτώβριο.

13. Βόρεια Κορέα

Με πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη χώρα που δεν έχει αναφέρει, επισήμως, ούτε ένα κρούσμα της Covid-19.
Ειδικοί το θεωρούν πρακτικά απίθανο, δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα έχει κοινά σύνορα με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, που έχουν αμφότερες έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την πανδημία.

Tο απολυταρχικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ προτάσσει ως επιχείρημα το άμεσο κλείσιμο των συνόρων. Στο μεσοδιάστημα, έχουν αναφερθεί εκκαθαρίσεις αξιωματούχων για «λάθος χειρισμούς».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Η Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

 

Loading