Πανδαιμόνιο και εντάσεις επικράτησαν στην Τουρκία λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ύστερα από την απόφαση για καθολική διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, ως μέτρο αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Σημειώνουμε ότι η εγκύκλιος που απεστάλη στα γραφεία των νομαρχών 31 τουρκικών πόλεων (Άδανα, Άγκυρα, Αττάλεια, Αϊδίνι, Μπαλικεσίρ, Προύσσα, Ντενιζλί, Ντιγιαρμπακίρ, Ερζουρούμ, Εσκισεχίρ, Γκαζιαντέπ, Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καχραμάνμαράς, Μάρντιν, Μερσίνα, Μούγλα, Όρντου, Σακάρυα, Σαμσούντα, Ούρφα, Τεκιρντάγ, Τραπεζούντα, Βαν και Ζογκουλντάκ) έθεσε σε ισχύ την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.01 π.μ. της 11ης Απριλίου μέχρι τις 23.59 της 12ης Απριλίου.
Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν, λοιπόν, στα σούπερ μάρκετ των μεγάλων πόλεων, με κόσμο να μην τηρεί τις ελάχιστες αποστάσεις, ενώ παρατηρήθηκε και πανδαιμόνιο στους δρόμους.
Λίγο αργότερα… ανακοινώθηκαν εξαιρέσεις
Βέβαια, λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε νέα ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, όπου διευκρινίστηκε ότι υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Εξαιρούνται τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εταιρείες διανομής δεμάτων και επιστολών, και κέντρα προστασίας κατοικίδιων, επιτρέποντας στους πολίτες να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Επίσης οι στρατηγικές εταιρείες ενέργειας, οι εταιρείες διανομής και ορισμένα πρατήρια καυσίμων θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους απαλλάσσονται της απαγόρευσης. Η απαγόρευση επίσης δεν ισχύει για άτομα που συμμετέχουν σε διαδικασίες ταφής για συγγενείς τους πρώτου βαθμού αλλά και για άτομα που δίνουν αίμα και πλάσμα στην υπηρεσία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου. Επίσης εξαιρούνται άτομα που είναι σε υπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα.
Υπογραμμιζόταν, βέβαια, ότι «είναι απαραίτητο όλοι οι άλλοι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός από τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις».
Πλήθος αντιδράσεων στα social media
Η συγκεκριμένη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε πολύ καθυστερημένα, οδήγησε σε πλήθος αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όντας φανερό ότι το ξαφνικό της απόφασης προκάλεσε αισθήματα πανικού στους Τούρκους πολίτες.
Σημείωστε ότι τα νέα μέτρα επιβλήθηκαν μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το τουρκικό υπουργείο Υγείας, με τους θανάτους από κορονοϊό να αυξάνονται κατά 98 σε ένα 24ωρο, Έτσι, το σύνολο το θανάτων από την αρχή της κρίσης στις 11 Μαρτίου ανέρχεται σε 1.006 . Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.447, φτάνοντας συνολικά τα 47.029.
Less than one hour to the beginning of the curfew in Turkey’s 30 largest cities.
And this is how people panicked and violated every social distancing rules against #COVID19 to get basic necessities for the weekend.
I think we are already done pic.twitter.com/t5l66soqZa
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) April 10, 2020
Σφοδρή κριτική Ιμάμογλου σε Ερντογάν
Πέρα από τις αντιδράσεις του απλού κόσμου, ιδιαίτερα επικριτικός για το ξαφνικό της απόφασης ήταν και ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποκαλύπτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιήσει τον Δήμο Κωνσταντινούπολης για την επικείμενη απόφασή της.
Σε ανάρτηση και βιντεοσκοπημένη δήλωση στο Twitter, ο κ. Ιμάμογλου τονίζει: «Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί ξαφνικά. Εμείς ως Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης (ΙΒΒ), δεν είχαμε ειδοποιηθεί για αυτή την κρίσιμη απόφαση. Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουμε αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Όποια απόφαση δεν λαμβάνεται με από κοινού σκέψη και συνεργασία προκαλεί μόνο σύγχυση και πανικό».
Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Η πρώτη χώρα παγκοσμίως με πάνω από 2.000 νεκρούς σε ένα 24ωρο