Έχοντας κλείσει λόγω κορονοϊού τις πύλες τους για το κοινό, οι πιο διάσημοι αρχαιολογικοί χώροι της Ιταλίας –ιδίως η Πομπηΐα και το Ερκολάνουμ–αποφάσισαν να προσφέρουν στους θαυμαστές των αρχαίων επισκέψεις μέσω του διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ιταλικής κυβέρνησης και το #μένουμε σπίτι (# tuttiacasa) , η Πομπηΐα, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της ανθρωπότητας κι αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο για τους τουρίστες προορισμό μετά το Κολοσσαίο στη Ρώμη και το Μουσείο των Ουφίτσι στη Φλορεντία, προτείνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο, που αφηγείται την ιστορία της πόλης που θάφτηκε κάτω από την ηφαιστιακή τέφρα του Βεζούβιου, έξω από την Νάπολη.
Το βίντεο παρουσιάζει και διατρέχει όλες τις διαδοχικές φάσεις της επιχείρησης για την ανασκαφή κι αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.
Το επίσης πλησίον της Νάπολης Ερκολάνουμ, δημοσιεύει κάθε Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τα ωραιότερα έργα που φιλοξενεί.
Το Μουσείο του Πέστουμ είχε την προωτότυπη ιδέα να χρησιμοποιήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της συλλογής του για να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό στον αγώνα κατά του κορονϊού, όπως για παράδειγμα την συμβολική χρήση ενός αμφορέα ως υπενθύμιση στον κόσμο να πλένει τα χέρια του!
Την περασμένη εβδομάδα, πολλα μουσεία αναγκάσθηκαν να κλείσουν, όπως τα Ουφίτσι, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο συνέβη και με την επετειακή έκθεση στη Ρώμη για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του “φάρου” της ζωγραφικής στην Αναγέννηση Ραφαέλου, η οποία δεν ευδόκησε να χαρεί το άνοιγμά της και έκλεισε για το κοινό λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια.