Κρεμλίνο: Η Ουκρανία αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες κατ’ εντολή των Αμερικανών

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες κατ’ εντολή των Αμερικανών

Η Ουκρανία αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία έπειτα από εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το ότι είχε επιτευχθεί μια «πολύ πολύ δύσκολη ισορροπία» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

«Το κείμενο ήταν πράγματι έτοιμο. Και τότε, ξαφνικά, η ουκρανική πλευρά εξαφανίστηκε από το ραντάρ, (δήλωσε) ότι δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε «προφανές» ότι «μια τέτοια απόρριψη των ήδη συμφωνημένων συνέβη σαφώς με εντολή της Ουάσινγκτον». «Είναι προφανές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η ουκρανική πλευρά δήλωσε την απροθυμία της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια αυτή η απροθυμία μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε νόμο που απαγορεύει στην ουκρανική πλευρά και στον Ουκρανό πρόεδρο και σε όλους τους άλλους να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία και με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάρο Σισσόκο Έμπαλο δήλωσε στο Κίεβο ότι ο Πούτιν, τον οποίο είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα, «είχε εκφράσει την ιδέα ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι».

Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις αυτές, ο κ. Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να εγγυηθεί τα συμφέροντά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Θέλουμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πλήρη απροθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε συγκεκριμένο μήνυμα» από την ουκρανική προεδρία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την «προσχεδιασμένη ρητορική» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ την Τετάρτη δήλωσε ότι για να ξεμπλοκαριστούν οι σχέσεις η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να πλήττει πολιτικές υποδομές.

Κατά την άποψη του Ζελένσκι, τα μηνύματα Πούτιν σχετικά με την ετοιμότητα για διάλογο είναι μόνο ρητορική που απευθύνεται στην ρωσική κοινή γνώμη και στις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Τόνισε ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εάν η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορά της, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας την Τετάρτη κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γουινέας Μπισάου, δήλωσε ότι η Ρωσία έστειλε στο Κίεβο «σήματα» για το ενδεχόμενο «χτισίματος γεφυρών», στο πλαίσιο της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία διαρκεί πλέον πάνω από οκτώ μήνες.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάσου είχε την Τρίτη συνομιλίες στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ζελένσκι, η ρωσική ηγεσία μετέφερε μέσω του προέδρου της Γουινέας Μπισάου σήματα για την ηγεσία της Ουκρανίας.

«Είπε ότι η Ρωσία θέλει να χτίσει γέφυρες», σημείωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι για να γίνει οτιδήποτε δυνατό, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να πλήττει πολιτικές υποδομές. «Το δεύτερο ζήτημα που μετέφερε η Ρωσία είναι ότι πρέπει να ξεμπλοκάρουμε τις σχέσεις. Ας αρχίσουμε να ξεμπλοκάρουμε τουλάχιστον τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόεδρος.

Οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν βαλτώσει από τον Μάρτιο, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για το αδιέξοδο.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι μπορεί να μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία των προσαρτημένων ουκρανικών περιοχών σε ρωσικές εταιρίες

Loading

Play