Κρίση στις φυλακές του Ισημερινού: Οι ταραχές συνεχίζονται – Λόγο για 15 νεκρούς και 33 τραυματίες κάνουν οι Αρχές

Κρίση στις φυλακές του Ισημερινού: Οι ταραχές συνεχίζονται – Λόγο για 15 νεκρούς και 33 τραυματίες κάνουν οι Αρχές

Οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονταν χθες Τρίτη σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές του Ισημερινού, την επομένη της αναμέτρησης κρατουμένων με επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου φερόμενου ως βαρόνου των ναρκωτικών, και δεκάδες τραυματίες.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού έχουν διαπραχθεί οκτώ σφαγές σε επεισόδια μεταξύ εγκλείστων. Συνολικά, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 400.

Ξέσπασαν «νέες συγκρούσεις» στη φυλακή στην περιφέρεια της πόλης Λατακούνγκα, κάπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κίτο, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).

Ακόμη έντεκα φυλακισμένοι τραυματίστηκαν χθες το πρωί, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κοτοπάξι, ο Οσβάλντο Κορονέλ.

Σύμφωνα με τη SNAI, ακούστηκαν εκπυρσοκροτήσεις στην πτέρυγα μέσης ασφαλείας της φυλακής και το σωφρονιστικό προσωπικό απομακρύνθηκε εσπευσμένα.

Στη φυλακή υπ’ αριθμόν 1 στα όρια της Λατακούνγκα βρίσκονται κάπου 4.300 κρατούμενοι. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Προχθές Δευτέρα δεκαπέντε φυλακισμένοι σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα, που για ακόμη μια φορά σημαδεύτηκαν από βαρβαρότητες και ακρωτηριασμούς θυμάτων. Σύμφωνα με στέλεχος της SNAI, φερόμενος ως αρχηγός συμμορίας και ομάδας εγκλείστων, γνωστός με το προσωνύμιο «Ελ Πατρόν», είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

«Είναι πολύ λυπηρό αυτό που θα πω, αλλά τα περισσότερα πτώματα διαμελίστηκαν», είπε ο Φράγκλιν Ποβέδα, τοπικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τις αρχές, στις συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν κυρίως μαχαίρια.

Κάπου 600 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν προχθές Δευτέρα για να ενισχύσουν τους φύλακες για να ανακτηθεί ο έλεγχος του κέντρου κράτησης.

Εγκαταστάθηκαν μεταλλικές μπάρες μπροστά στη φυλακή, όπου συνεχιζόταν το ατελείωτο μπαλέτο των ασθενοφόρων που έρχονταν κι έφευγαν με τις σειρήνες να ουρλιάζουν.

Όπως κάθε φορά που διαπράττονται σφαγές σε φυλακές του Ισημερινού, συγγενείς κρατουμένων, με δάκρυα στα μάτια, έχοντας καταληφθεί από πανικό, ζητούσαν απεγνωσμένα νέα για τους δικούς τους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όσκαρ!», «Νταβίντ!», «Μπάιρον!»

Συγγενείς φώναζαν τα ονόματα φυλακισμένων αδελφών, πατεράδων, γιων…

Με το στομάχι κόμπο, ο Ρομπέρτο, 43 ετών, αφηγήθηκε πως η αναμονή ήταν ατέλειωτη ώσπου άκουσε επιτέλους τον ανιψιό του, τον «Τσούτσο», να του απαντάει «εδώ είμαι!» πίσω από τον περιμετρικό τοίχο της φυλακής.

«Ψάχνω τον αδελφό μου Κάρλος Μπράβο. Ήρθα στις έξι το πρωί. Μου τηλεφώνησαν να μου πουν να πάω να ψάξω τον αδελφό μου. Δεν μπόρεσα να μάθω τίποτα, δεν υπάρχει κατάλογος, κανένας δεν μου λέει τίποτα», είπε ανάμεσα σε λυγμούς γυναίκα η οποία δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία της.

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο απηύθυνε προχθές μήνυμα «συλλυπητηρίων και αλληλεγγύης» προς τους οικείους των θυμάτων.

Το έναυσμα της προχθεσινής σφαγής πιστεύεται πως ήταν ο φόνος του Λεάντρο Νορέρο, ή «Ελ Πατρόν», φερόμενου ως διακινητή ναρκωτικών, 36 ετών.

Ο Χόρχε Φλόρες, υποδιευθυντής της φυλακής, δήλωσε στον Τύπο ότι «εξ όσων γνωρίζουμε (…) ο πολίτης Λεάντρο Νορέρο είναι ανάμεσα στα θύματα».

Ο Λεάντρο Νορέρο συνελήφθη τον Μάιο στη Γουαγιακίλ και αντιμετώπιζε κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος έπειτα από επιχείρηση των αρχών κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν 6,4 εκατ. δολάρια, 24 ράβδοι χρυσού, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά.

Η Γουαγιακίλ, το μεγαλύτερο λιμάνι του Ισημερινού, έχει μετατραπεί σε κόμβο της διακίνησης κοκαΐνης με προορισμό τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο GK, που παρακολουθεί συστηματικά τα βίαια επεισόδια στις φυλακές, ο «Πατρόν» δολοφονήθηκε «την ίδια ημέρα» που επρόκειτο να του απαγγελθούν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Είχε «βαρύ ποινικό μητρώο» και υπήρξε «ηγέτης της (συμμορίας) Los Ñetas, κατόπιν ίδρυσε τη (συμμορία) Los Chone Killers με το ψευδώνυμο Τρομπούδο», εξήγησε ο GK.

Συμμορίες όπως οι Los Chone Killers, Los Choneros, Los Lobos και Los Tiguerones συχνά διαχειρίζονται τη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές και συγκρούονται εντός και εκτός των τειχών τους για την κυριαρχία στην αγορά.

Οι αρχές μοιάζουν να αδυνατούν να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στο σωφρονιστικό σύστημα, που πάγια σημαδεύονται από αποκεφαλισμούς και άλλες φρικαλεότητες.

Ο πλεονάζων πληθυσμός κρατουμένων στον Ισημερινό είχε φθάσει να ξεπερνά κατά 30% την ονομαστική χωρητικότητα των φυλακών, αλλά μειώθηκε (στο 11,3%) έπειτα από προεδρικές χάρες και την εφαρμογή του κανόνα της προσφοράς αδειών σε όσους επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά.

Ο Ισημερινός των σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και πεδίο ανελέητων συγκρούσεων συμμοριών. Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Την ίδια χρονιά, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στις φυλακές επέστρεψε 39χρονος, καταδικασθείς ως συνεργός στην απόπειρα απόδρασης του Βλαστού

Loading

Play