Κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα: Ετοιμάζονται μεταφορές 20 ασθενών προς τη Νορβηγία

Κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα: Ετοιμάζονται μεταφορές 20 ασθενών προς τη Νορβηγία

Περίπου είκοσι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να μεταφερθούν στη Νορβηγία με συνοδεία συγγενών τους πρώτου βαθμού, ανακοίνωσε χθες η νορβηγική υπηρεσία μετανάστευσης (UDI).

Η UDI ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να εκδώσει άδειες εισόδου και παραμονής προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταφορές των ασθενών. Οι άδειες αφορούν καταρχήν παιδιά και γυναίκες.

Συνολικά, η πόλη του Όσλο προσφέρθηκε να αναλάβει τη νοσηλεία 100 ανθρώπων.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές από την πολιορκημένη παλαιστινιακή περιοχή στη Χαμάς προς τη χώρα της βόρειας Ευρώπης, καθώς απαιτούνται επίσης άδειες από τις αρχές της Γάζας και το Ισραήλ.

Μεγάλος αριθμός αμάχων στη Γάζα χρειάζεται επειγόντως ιατρική περίθαλψη, ειδικά παιδιά και νέοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε έκκληση τον Απρίλιο προς όλες τις χώρες που μπορούν να βοηθήσουν στις μεταφορές και τη νοσηλεία.

Αρκετές χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα.

Χθες δεκαέξι παιδιά, κάποια από τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία, με σοβαρά προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στη Μαδρίτη για νοσηλεία, συνοδευόμενα από μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή ήταν η πρώτη φορά που παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στην ΕΕ για νοσηλεία.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 απαχθέντες, 111 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, ενώ 39 υποτίθεται ότι είναι νεκροί σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ως απάντηση, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να ανακόψει τον εισβολέατρόμο, όπως το χαρακτηρίζει, έχοντας αποφασίσει ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.175 άνθρωποι σε εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί, με την πλειονότητά τους να είναι άμαχοι, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της περιοχής.

Πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και το σύστημα υγείας στην περιοχή έχει σχεδόν καταρρεύσει.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading