Κροατία: Επενδύσεις στη ρομποτική νευροχειρουργική

Κροατία: Επενδύσεις στη ρομποτική νευροχειρουργική

Κεφάλαια ύψους 42 εκατομμυρίων κούνα έχει επενδύσει η Κροατία τα τελευταία 11 χρόνια για την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων ιατρικής και, σύμφωνα με την Υπηρεσία για τις ΜμΕ, την καινοτομία και τις επενδύσεις, έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένα συστήματα ρομποτικής νευροχειρουργικής, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται σε δύσκολες επεμβάσεις.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η συνεργασία της Υπηρεσίας με το Τμήμα Ρομποτικής και Αυτοματισμού Συστημάτων Παραγωγής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυπηγικής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ (FSB) και την εταιρεία INETEC, οδήγησε στην ανάπτυξη και την κλινική εφαρμογή του ρομπότ RONNA και του συμπληρωματικού προγράμματος NEO.
Τα έργα εκτελούνται από τον Μπόγιαν Γιέρμπιτς της FSB, στόχος του οποίου είναι στο μέλλον τα συγκεκριμένα καινοτόμα προγράμματα να αποτελούν ενιαία ρομποτική λύση για νευροχειρουργικές επεμβάσεις.
Το RONNA είναι ένα αυτόνομο ρομποτικό σύστημα δύο βραχιόνων, το οποίο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πλοήγηση των νευροχειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης, μπορεί να εκτελεί ανεξάρτητες λειτουργίες, διευκολύνοντας έναν χειρούργο, ο οποίος, σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτελεί μόνο τις πιο ευαίσθητες διαδικασίες, τις οποίες το ρομπότ εξακολουθεί να μην μπορεί να εκτελέσει.
Η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση με το RONNA χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2016. Σήμερα, η τέταρτη γενιά του RONNA λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ντουμπράβα στο Ζάγκρεμπ.
(1 ευρώ = 7,4 κούνα)
 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play