Τρεις στις τέσσερις εταιρείες ή το 74% του συνόλου των κροατικών επιχειρήσεων έχουν καταγράψει τις πρώτες απώλειες στα μεγέθη και τη δραστηριότητά τους από τον κορονοιό, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας (HGK) στα μέλη του.
Οι εξαγωγείς επηρεάζονται ελαφρώς περισσότερο απ’ ό,τι οι εισαγωγείς (65% έναντι 61%). Το 53% των επιχειρήσεων έχει απώλειες που φθάνουν περίπου τις 70.000 ευρώ και εκτιμούν ότι εάν η κατάσταση παραμείνει η ίδια ή επιδεινωθεί τις επόμενες 30 ημέρες, τότε οι οικονομικές ζημίες θα είναι μεγαλύτερες.
«Από την έρευνα προκύπτει ότι αν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κορονοϊό, θα πρέπει να κλείσει το 10% περίπου των μικρών, πολύ μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τον επιχειρηματικό τομέα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του HGK Λούκα Μπουρίλοβιτς.
«Το πιο σημαντικό είναι να σώσουμε τη ρευστότητα και τις θέσεις εργασίας των εταιρειών και έχουμε ήδη υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του HGK, τομείς όπου ποσοστό άνω του 90% των επιχειρήσεων έχει πληγεί από τον κορονοϊό είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία.
Εξάλλου, πάνω από τα 2/3 του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης, χονδρικού- λιανικού εμπορίου και μεταποίησης έχουν καταγράψει σημαντική πτώση των μεγεθών τους εξαιτίας του κορονοϊού.
Ποσοστό άνω του 50% των τουριστικών επιχειρήσεων ανέφερε πτώση στις κρατήσεις από 10% έως 30%, ενώ το 20% μείωση μεταξύ 40% και 60%.
Στο μεταξύ, η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, μια πιο ευέλικτη προσέγγιση σε θέματα πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.