Κύπρος: Ζητά βοήθεια απο την ΕΕ- Αδυνατεί να δεχθεί άλλους μετανάστες

Κύπρος: Ζητά βοήθεια απο την ΕΕ- Αδυνατεί να δεχθεί άλλους μετανάστες

Μεγάλη εισροή μεταναστών τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο – Ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε γραπτό διάβημα στην Κομισιόν και ζήτησε παρέμβαση για να υπάρξει αποτροπή του μεταναστευτικού κύματος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, δήλωσε πως η Κύπρος μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό, και έστειλε χθες γραπτό διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα υποδοχής πρόσθετων άτυπων μεταναστών, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Νουρής είπε πως «την τελευταία εβδομάδα δεχόμαστε ένα κύμα αφίξεων σε καθημερινή βάση δια θαλάσσης από τις νότιες παράλιες ακτές της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς. Η κατάσταση αυτή μαζί με την υπερπληρότητα που παρουσιάζουν τα Κέντρα Υποδοχής, με έχουν υποχρεώσει να αποστείλω χθες το απόγευμα, γραπτό διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία τους ενημερώνω ότι η Κύπρος μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά το μεταναστευτικό και με χωρίς καμία άλλη δυνατότητα υποδοχής πρόσθετων μεταναστών».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεσο και ενεργό παρέμβαση της για να υπάρξει αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από τα παράλια της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε».

Πρόβλημα η έλλειψη διακρατικών και διμερών συμφωνιών με σειρά τρίτων χωρών

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στους ελέγχους των άτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, ο Υπουργός απάντησε πως, «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στους ελέγχους. Από την 1η του Γενάρη έχουμε επιδώσει στους προερχόμενους από τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες, σχεδόν 4 χιλιάδες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου».

Σημείωσε πως «το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι απορριπτικές αιτήσεις ασύλου, πρέπει να συνοδεύονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες επιστροφών, επιστροφές οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν από μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος επειδή δεν υπάρχουν διακρατικές και διμερείς συμφωνίες με σειρά τρίτων χωρών».

Είναι για αυτό το λόγο, συνέχισε «που αυτό είναι ένα πάγιο, μόνιμο και επιτατικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το οποίο έχουμε τη στήριξη από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ότι δηλαδή αυτές οι συμφωνίες επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών, θα πρέπει να γίνουν κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον όρο ότι οι τρίτες χώρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποδέχονται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τους υπηκόους τους. Είναι κάτι που συζητήσαμε και την προηγούμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, στην παρουσία μάλιστα για πρώτη φορά, Υπουργών από την αφρικανική ήπειρο και δει από την υποσαχάρια Αφρική, από την οποία έχουμε πάρα πολλές αφίξεις μεταναστών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε πως το πλοιάριο που έφτασε από το Λίβανο την περασμένη Κυριακή «επεστράφη στο Λίβανο γιατί έχουμε ακριβώς διμερή συμφωνία. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία και ιδιαίτερα αυτών των αφίξεων που φτάνουν στη χώρα μας από το περασμένο Σάββατο, καταγράφεται από την Λιμενική Αστυνομία, ότι είναι από τα νότια παράλια της Συρίας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «δεν είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης να κάνει την Κύπρο ένα απέραντο στρατόπεδο μεταναστών. Έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες, έχουμε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θέλουμε την ίδια ώρα να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι δυνατότητες μας δεν είναι ανεξάντλητες και έχουμε ήδη περάσει προ πολλού αυτές τις δυνατότητες υποδοχής».

Δείτε επίσης: Ισπανός υπουργός Εσωτερικών: “6.500 μετανάστες έχουν σταλεί πίσω στο Μαρόκο”

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading