Κυρώσεις ΕΕ σε βάρος τουρκικής ναυτιλιακής εταιρείας για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Κυρώσεις ΕΕ σε βάρος τουρκικής ναυτιλιακής εταιρείας για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα κυρώσεις ενάντια σε μια τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία που κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και το πλοίο της ναυτιλιακής αυτής ενεπλάκη σε ένα ναυτικό συμβάν τον Ιούνιο μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Avrasya Shipping – που οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ναυλώνει το φορτηγό πλοίο Cirkin το οποίο κατηγορείται για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη – είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα, η οποία αρνείται τη διακίνηση όπλων και υποστήριξε ότι το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το Cirkin συνδέθηκε με μεταφορές στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020», επισημαίνει η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσίευσε τις κυρώσεις.

Οι Ευρωπαίοι άρχισαν την επιχείρηση Ειρήνη προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη από το 2011. Όμως τον Ιούνιο, σημειώθηκε επεισόδιο στη θάλασσα μεταξύ πλοίων της Γαλλίας και της Τουρκίας, χωρών-μελών του NATO, που θεωρητικά συνεργάζονται σε αυτή την αποστολή με την ΕΕ.

Στο περιστατικό της 10ης Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει το φορτηγό πλοίο Cirkin, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Παρίσι δήλωσε ότι η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από τρία τουρκικά πλοία που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο. Ένα τουρκικό πλοίο έριξε τα φώτα του ραντάρ και το πλήρωμά του φόρεσε αλεξίσφαιρα γιλέκα κρατώντας ελαφρύ οπλισμό, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο.

Η Τουρκία αμφισβήτησε την γαλλική εκδοχή του περιστατικού και κατηγόρησε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό για επιθετικότητα.

Το ΝΑΤΟ διερεύνησε το συμβάν, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δεν θα συζητηθούν δημοσίως, δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.

Εκτός από τις κυρώσεις στην τουρκική Avrasya Shipping, η ΕΕ επέβαλε επίσης τιμωρητικά μέτρα με άμεση ισχύ ενάντια σε δύο Λίβυους.

Τα μέτρα στοχεύουν τον Μαχμούντ αλ Ουερφάλι, για τον οποίο η ΕΕ τονίζει ότι ήταν διοικητής στην ανατολική Λιβύη υπεύθυνος για τη δολοφονία 33 ανθρώπων και μία μαζική εκτέλεση. Ο δεύτερος άνδρας είναι ο Μούσα Ντιάμπ, που οι Βρυξέλες κατηγορούν για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και δολοφονία προσφύγων.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε δύο άλλες εταιρείες – τη Sigma Airlines, με έδρα το Καζακστάν και την Med Wave Shipping, με έδρα την Ιορδανία.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play