Κυρώσεις των ΗΠΑ στον πρώην πρόεδρο της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για υποστήριξη στη διακίνηση ναρκωτικών

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη την επιβολή σειράς κυρώσεων κατά του πρώην προέδρου της Αϊτής, Μισέλ Μαρτελί, κατηγορώντας τον ότι ενεπλάκη στη διακίνηση ναρκωτικών και διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην πολυδιάστατη κρίση που πλήττει το κράτος της Καραϊβικής, συνδυάζοντας πολιτικά, ασφάλεια και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο 63χρονος πρώην πρόεδρος (2011-2016) φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ότι δημιούργησε περιβάλλον που ευνόησε τις δραστηριότητες των διακινητών ναρκωτικών και μετέτρεψε τη χώρα σε έναν κόμβο διέλευσης ναρκωτικών που κατευθύνονταν προς τον αμερικανικό χώρο, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις κατά του κ. Μαρτελί αναδεικνύουν τον σημαντικό και αποσταθεροποιητικό ρόλο του, όπως και άλλων διεφθαρμένων μελών της πολιτικής ελίτ στην διατήρηση της τρέχουσας κρίσης στην Αϊτή, δήλωσε ο υπηρεσιακός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και συγκέντρωσης οικονομικών πληροφοριών, Μπράντλι Σμιθ, σύμφωνα με το κείμενο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι, γενικότερα, μεγάλο ποσοστό της πολιτικής τάξης και των επιχειρηματιών έχουν εμπλακεί στη διακίνηση ναρκωτικών, δημιουργώντας σχέσεις με εγκληματικές συμμορίες ή παρέχοντας στήριξη σε αυτές.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό πόρων που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στον κ. Μαρτελί από την αμερικανική δικαιοδοσία, καθώς και την απαγόρευση στο να έχει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή μαζί του οποιοσδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντός Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση στον πρώην πρόεδρο να ταξιδεύει ή να διαμένει στις ΗΠΑ, κάτι που πραγματοποιούν συχνά οι αϊτινές ελίτ, όπως επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald, ο κ. Μαρτελί, ο οποίος ήταν νόμιμος κάτοικος ΗΠΑ μέχρι χθες, διαμένει στη Φλόριντα.

Ως πρώην καλλιτέχνης της αϊτινής ποπ με το ψευδώνυμο Sweet Micky, ο κ. Μαρτελί είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, συνέχιζε να προσφέρει συναυλίες στη νότια Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, κερδίζοντας έσοδα μέχρι και πρόσφατα.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στις προσωπικότητες ή στους αρχηγούς συμμοριών στην Αϊτή έχουν συνήθως εξαιρετικά περιορισμένο αντίκτυπο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στις αρχές Ιουλίου, η Ουάσιγκτον κάλεσε στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά των συμμοριών που εξακολουθούν να απειλούν το φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Η αύξηση της βίας τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σχεδόν στους 600.000, με αύξηση 60% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Συμμορίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας (έως και το 80%) και σημαντικούς οδικούς άξονες. Έχουν κατηγορηθεί για διαρκείς φρικτές εγκληματικές ενέργειες, όπως φόνους, βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές για λύτρα. Η κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε νωρίτερα φέτος όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν και να αρχίσουν συντονισμένες επιθέσεις με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί.

Μετά την παραίτηση του κ. Ανρί, δημιουργήθηκαν μεταβατικές αρχές με σημαντικά καθήκοντα: την αποκατάσταση της ασφάλειας και την οργάνωση εκλογών, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει. Διαθέτουν την υποστήριξη πολυεθνικής δύναμης, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται η Κένυα, η οποία έχει δεσμευτεί να στείλει περίπου χίλιους αστυνομικούς.

Ωστόσο, το εγχείρημα θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκο, εν μέσω κρίσης βίας και διαφθοράς, δυσκολεύοντας περαιτέρω την κατάσταση καθώς η χώρα παραμένει άνευ προεδρίας μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021 από ομάδα μισθοφόρων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading