Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τονίζει πως η ουσία του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου και η κατεύθυνση του προϋπολογισμού 2020 είναι «πιο πολλά και πιο γρήγορα στους καπιταλιστές» και προσθέτει πως «το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να δώσει συνέχεια στους μεγάλους αγώνες των δύο απεργιών, των μεγάλων συλλαλητηρίων που διοργάνωσαν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ».
Αναφέρεται στα κριτήρια που έχει θέσει το ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνοντας πως το κόμμα εδώ και πολλά χρόνια θέτει το ζήτημα αυτό στους συλλόγους των Ελλήνων μεταναστών.
Προσθέτει ότι πριν τοποθετηθεί συγκεκριμένα το ΚΚΕ είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθεί το προσχέδιο νόμου, ενώ τονίζει ότι «το μόνο εκλογικό σύστημα όπου πραγματικά ‘μετράει’ η ψήφος όλων είναι εκείνο της απλής και ανόθευτης αναλογικής».
Ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis σημειώνει ότι το ΚΚΕ «δεν αντιτάχθηκε στο να διερευνηθούν και να αποδοθούν από τη δικαιοσύνη ευθύνες». Και προσθέτει ότι η προσέγγιση του ζητήματος «σε τελική ανάλυση αφήνει ανέγγιχτα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: ότι η διαπλοκή του κράτους και των κυβερνήσεων με τα μεγάλα μονοπώλια είναι χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος και βεβαίως ότι οι κυβερνήσεις που ξεχαρβάλωσαν το δικαίωμα του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία-περίθαλψη και φθηνό φάρμακο, δεν πρόκειται ποτέ να ρίξουν το φταίξιμο στα τεράστια μονοπώλια που λυμαίνονται αυτόν τον κλάδο της οικονομίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, επισημαίνει ότι «η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, το ‘άδειασμα’ των Κουρδικών δυνάμεων, η στήριξη της Τουρκικής εισβολής, αποδεικνύουν ότι δεν ξεφεύγει από την προσοχή των ιμπεριαλιστών το βασικό ζήτημα: ποια αντιμαχόμενη πλευρά θα εξασφαλίσει πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της Συρίας, υπό ποιου τον έλεγχο θα βρίσκεται το έδαφος από όπου θα περνάνε οι αγωγοί» ενώ «στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, Ρωσίας, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι οι Ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τη θέση τους. Παρόλα αυτά, οι συμμαχίες που συγκροτούνται έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, όχι μόνιμο».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μιλά για τις εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια, και τους σκληρούς ανταγωνισμούς ως γενεσιουργό αιτία και φόντο των εξελίξεων αυτών και σημειώνει ότι «η λύση για να ζήσουν οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, ειρηνικά, βρίσκεται έξω από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, στη πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια».
Τέλος, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στην 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη με συμμετοχή 74 κομμάτων είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εγκρίθηκε κείμενο Κοινών Δράσεων, για δράσεις αλληλεγγύης σε σημαντικά ζητήματα: στήριξη των αγώνων για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στις διώξεις και απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενάντια στις επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».