Την εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης που επέδειξε η Ελλάδα χαιρέτισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η χώρα μας, επέστρεψε στην κατάσταση πριν την πανδημία, είναι μάλιστα σε καλύτερο επίπεδο και συγκρίνεται θετικά σε σχέση με άλλες χώρες.
Το πάγωμα των επιτοκίων δε σημαίνει πως δεν θα αυξηθούν ποτέ – Δεν έχω μετανιώσει τίποτε
Σχολιάζοντας την απόφαση για «πάγωμα» στα επιτόκια, ανέφερε πως το γεγονός πως η ΕΚΤ τα διατηρεί σταθερά, «δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ποτέ».
Τόνισε ακόμη πως το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μεγάλη μείωση στη χρηματοδότηση λόγω των υψηλών επιτοκίων ενώ και τα κριτήρια δανεισμού από τις τράπεζες γίνονται πιο αυστηρά.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, δεν συζητήθηκε καθόλου το πότε και σε ποιο επίπεδο πληθωρισμού, θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων.
Η δουλειά μας, συνέχισε η κ. Λαγκάρντ, είναι να καθορίζουμε τα επιτόκια με βάση τα οποία οι τράπεζες δανείζονται, όχι με τα οποία δανείζουν ή χρηματοδοτούν τις καταθέσεις.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει μετανιώσει τίποτε από αυτά που έχει κάνει τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας της στην ΕΚΤ και πως η απόφαση για το πάγωμα των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.
Για την ανεργία, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τις τιμές στην ενέργεια
Για τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι θα παραμείνει πολύ ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μειώθηκε το Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε πως ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα δεδομένα και οι αποφάσεις της θα εξαρτηθούν.
Για την ανεργία σημείωσε ότι βρίσκεται σε «ιστορικό χαμηλό» στο 6,4%, το οποίο ενισχύει την οικονομία, συμπλήρωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν μηνύματα ότι η αγορά εργασίας καταγράφει αδυναμία, καθώς δημιουργούνται λιγότερες θέσεις εργασίας.
Η κ. Λαγκάρντ διεμήνυσε πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο επίπεδο του 2% που έχει τεθεί ως στόχος.
«Η αποφασιστικότητά μας να φέρουμε τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2% παραμένει σε ισχύ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως πλέον είναι λιγότερο προβλέψιμες, λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής.
Για την ανάπτυξη, εκτίμησε πως θα περιοριστεί αν τα μέτρα οικονομικής πολιτικής έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο του αναμενομένου, ενώ η ασθενής παγκόσμια οικονομία την περιορίζει έτι περαιτέρω.
«Ξέρουμε ότι η ανάπτυξη έχει εξασθενήσει, το Δεκέμβριο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Δείτε επίσης: Ισραήλ: Στους 1.400 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Τα έγγραφα με τις εντολές προς τους τρομοκράτες