Λαίδη Μπρέντα Χέιλ: Η Σιδηρία Κυρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Τζόνσον

Λαίδη Μπρέντα Χέιλ: Η Σιδηρία Κυρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Τζόνσον

Μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα σ’ αυτή τη θέση και να ανακοίνωσε μια ιστορική δικαστική απόφαση, η οποία έβαλε σε μπελάδες τον Μπόρις Τζόνσον και έδωσε νέες ελπίδες στους αντιπάλους του Brexit, όμως ο λόγος που η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας Λαίδη Μπρέντα Χέιλ πρωταγωνίστησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μια… καρφίτσα σε σχήμα αράχνης που φορούσε στο πέτο της.

“Η γυναίκα αράχνη” ή “Η Μπιγιονσέ του δικαστικού σώματος” έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου με απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού.

“Η 74χρονη Λαίδη Χέιλ θυμίζει μια γλυκιά ηλικιωμένη που θα σε κέρναγε τσάι και χειροποίητα μπισκότα ενώ θα σου αφηγείτο τις περιπέτειές της στην αντίσταση με τις αποστολές δολοφονίας που αναλάμβανε στη διάρκεια του πολέμου”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Ενώ έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω της ιστορικής της αυτής απόφασης, η Λαίδη Χέιλ είναι για πολλούς λόγους μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Γεννημένη στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας το 1945 η Λαίδη Χέιλ φοίτησε σε δημόσιο σχολείο και σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ απ΄όπου και αποφοίτησε πρώτη στη χρονιά της. Αρχικά ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε Νομικά στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από το 1966 ως το 1984, ενώ παράλληλα έκανε την άσκησή της. Την περίοδο που δίδασκε και διάβαζε για τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου, εργαζόταν παράλληλα σε μια παμπ. Στις εξετάσεις ήρθε και πάλι πρώτη.

Ειδικεύτηκε στο Οικογενειακό Δίκαιο και στο Δίκαιο Κοινωνικής Πρόνοιας, υπήρξε ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια της Επιθεώρησης Οικογενειακού Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Πρόνοιας και έγραψε ένα πρωτοποριακό βιβλίο με τίτλο “Η Οικογένεια, ο Νόμος και η Κοινωνία”.

Η Χέιλ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οποίου μόνο τρία από τα 12 μέλη είναι γυναίκες.

Έχει δώσει αγώνες για την ισότητα των φύλων, γεγονός που της εξασφάλισε ένα δισέλιδο στο τεύχος Φεβρουαρίου του Vogue σε αφιέρωμά του για τα 100 χρόνια από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να δικηγορούν.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play