Οι Λευκορώσοι καλούνται σήμερα στις κάλπες σε μια ψηφοφορία που αναμένεται να οδηγήσει σε επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος στα 30 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία εξάλειψε κάθε μορφή αντιπολίτευσης. Η Λευκορωσία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Μόσχα, μέχρι του σημείου να διευκολύνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 ώρα Ελλάδας και ο 70χρονος Λουκασένκο αναμένει να προσφέρει στον εαυτό του μια έβδομη στη σειρά πενταετή θητεία, ως επικεφαλής αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι επικριτές του και οι μκο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις εκλογές στημένες. Οι ευρωβουλευτές έχουν καλέσει να μην αναγνωριστούν τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα μετά την ανελέητη καταστολή των διαδηλώσεων το 2020.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε χθες ότι ο Λουκασένκο δεν έχει καμία νομιμοποίηση και ότι θα διορίσει και πάλι τον εαυτό του σε μια νέα μασκαράτα εκλογών.
Στο μικρό χωριό Γκουμπίτσι, ο 42χρονος Αλεξέι εκφράζει τη στήριξή του στον Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από το 1994. Θα ήθελα τα παιδιά μου να μπορέσουν να έχουν καλή εκπαίδευση και να μην υπάρχει πόλεμος, προσθέτει.
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της εξόριστης αντιπολίτευσης, είχε καταγγείλει σε προηγούμενη συνέντευξή της μια παρωδία εκλογών σε κλίμα τρόμου. Ο Λουκασένκο, από την πλευρά του, προειδοποίησε τους αντιπάλους του ότι δεν θα επαναλάβουμε ποτέ αυτό που έγινε το 2020, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις.
Με την υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο έχει εδραιώσει την εξουσία του μέσω συλλήψεων και βίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 300.000 Λευκορώσοι έχουν φύγει από τη χώρα για πολιτικούς λόγους. Παράλληλα, οι Δυτικοί έχουν επιβάλει βαριές κυρώσεις στη Λευκορωσία, οδηγώντας τον Λουκασένκο να στρέψει την προσοχή του προς το Κρεμλίνο.
Ο Λουκασένκο, που αρέσκεται να εμφανίζεται με στρατιωτική στολή, προβάλλει τον εαυτό του ως ανάχωμα απέναντι στο χάος του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει περισσότερους από 1.000 πολιτικούς κρατούμενους.
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια καλεί τους Λευκορώσους να μην συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, εκτιμώντας ότι η καταστολή θα είναι ακόμα πιο ισχυρή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ