Ληγμένα φάρμακα σκότωσαν 10 παιδιά με λευχαιμία στην Υεμένη

Ληγμένα φάρμακα σκότωσαν 10 παιδιά με λευχαιμία στην Υεμένη

Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ τριών και 15 ετών και πέθαναν στο Νοσοκομείο του Κουβέιτ της Σανάα μετά από ένεση με παλιές δόσεις λαθρεμπορίου φαρμάκου σε πολλές ιδιωτικές κλινικές

Τουλάχιστον 10 ασθενείς με λευχαιμία παιδιών στην Υεμένη έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι έμειναν βαριά άρρωστοι, αφού τους χορηγήθηκαν ληγμένες δόσεις θεραπείας για τον καρκίνο στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών πρωτεύουσα, δήλωσαν ιατρικοί αξιωματούχοι και εργαζόμενοι την Παρασκευή.

Η καταστροφική σύγκρουση της Υεμένης, που εισέρχεται τώρα στον όγδοο χρόνο της, έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο και έχει σκοτώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους.

Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ τριών και 15 ετών και πέθαναν στο Νοσοκομείο του Κουβέιτ της Σανάα μετά από ένεση με παλιές δόσεις λαθρεμπορίου φαρμάκου σε πολλές ιδιωτικές κλινικές, ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τους αντάρτες. Οι αξιωματούχοι δεν είπαν πότε σημειώθηκαν οι 10 θάνατοι.

Σύμφωνα με μισή ντουζίνα υγειονομικούς αξιωματούχους και εργαζόμενους που μίλησαν στο Associated Press, περίπου 50 παιδιά έλαβαν λαθραία χημειοθεραπεία, γνωστή ως Μεθοτρεξάτη, η οποία αρχικά κατασκευάστηκε στην Ινδία. Είπαν ότι συνολικά 19 παιδιά πέθαναν από τη θεραπεία που είχε λήξει. Οι αξιωματούχοι και οι εργαζόμενοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ενημερώθηκαν να μιλήσουν με τα μέσα ενημέρωσης.

Εν μέσω του πολέμου της Υεμένης, η έλλειψη πρόσβασης σε βασικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων, έχει δημιουργήσει μεγάλα δίκτυα λαθρεμπορίου τόσο στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι όσο και στις περιοχές που διοικούνται από τη Σαουδική συμμαχία.
Αρκετοί γιατροί στη Σαναά είπαν ότι αξιωματούχοι των Χούτι συνεργάζονται κρυφά με λαθρέμπορους φαρμάκων που πωλούν συχνά ληγμένες θεραπείες σε ιδιωτικές κλινικές από αποθήκες σε όλη τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, είπαν ότι οι Χούτι περιόρισαν τη διαθεσιμότητα ασφαλών θεραπειών.

Το υπουργείο Υγείας των Χούτι δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Στη δήλωσή τους, κατηγόρησαν τους θανάτους στις δυνάμεις του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας ότι προκάλεσαν έλλειψη διαθέσιμων φαρμάκων στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι.

Η οικογένεια ενός από τα νεκρά παιδιά είπε ότι ο γιος τους ένιωσε πόνους και κράμπες μετά τη χημειοθεραπεία που είχε λήξει και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα. «Το χειρότερο ήταν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια από εμάς», είπε ο πατέρας του αγοριού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του.

Η αποτυχία να παραταθεί η εθνική εκεχειρία στις αρχές Οκτωβρίου απείλησε να αναζωπυρώσει αιματοχυσία μετά από μια εξάμηνη ηρεμία στις μάχες. Οι Χούτι κατηγόρησαν τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ, που διευκόλυνε τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, ενώ ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Υεμένη κατηγόρησε την ομάδα των ανταρτών ότι απέσπασε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω αιτημάτων της τελευταίας στιγμής.

Οι δυνάμεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν κατέλαβαν περιοχές της βόρειας Υεμένης και της Σαναά το 2014, ωθώντας την κυβέρνηση στην εξορία. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας – ο οποίος περιλάμβανε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – παρενέβη τον επόμενο χρόνο για να προσπαθήσει να επαναφέρει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην εξουσία.

Δείτε επίσης: Σαουδική Αραβία-Υεμένη: Ανταλλαγή επισκέψεων σε αιχμαλώτους πολέμου με τους αντάρτες Χούθι

Loading

Play