Λίβανος: Έκτακτη ιατρική βοήθεια προς τα νοσοκομεία καθώς ομογενείς αναχωρούν amid φόβους για αναβίωση της σύρραξης

Ο Λίβανος έχει παραλάβει σήμερα έκτακτες ιατρικές προμήθειες προκειμένου να προετοιμάσει τα νοσοκομεία του για πιθανές τραυματίες πολέμου, ενώ το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι γεμάτο από ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, εν μέσω φόβων για επερχόμενη πλήρους κλίμακας σύγκρουση.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς και τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ σε περιοχές κοντά στη Βηρυτό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατηγού της ηγεσίας της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν υποσχεθεί αντίποινα κατά του Ισραήλ για αυτές τις δολοφονίες, εντείνοντας τους φόβους ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα, παράλληλα με την κατάσταση στη Γάζα, μπορεί να κλιμακωθούν σε μια γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη.

Τα νοσοκομεία στο νότιο Λίβανο, όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, υποφέρουν από τις χρόνιες αδυναμίες τους, αδυνατώντας να λειτουργήσουν επαρκώς εξαιτίας μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας τους να φροντίσουν τους τραυματίες τους τελευταίους δέκα μήνες.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέδωσε 32 τόνους ιατρικών προμηθειών στο υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 1.000 σετ υλικών για την αντιμετώπιση τραυμάτων που μπορεί να χρειαστούν ενδεχομένως λόγω πολεμικών γεγονότων.

«Σκοπός μας είναι να διανείμουμε αυτές τις προμήθειες και τα φάρμακα στα διάφορα νοσοκομεία και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στον Λίβανο, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες σε εχθροπραξίες, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ στους δημοσιογράφους στον διάδρομο προσγείωσης όπου έφτασε η βοήθεια.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, οικογένειες λιβανέζικης καταγωγής που επισκέφτηκαν την πατρίδα τους για το καλοκαίρι σχηματίζουν ουρές για να ολοκληρώσουν την αναχώρησή τους, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την πρόωρη αποχώρησή τους.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Τουρκία προτείνουν στους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

«Είναι πολύ λυπηρό, Θεέ μου, η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη. Βγαίνουμε από μια κρίση και εισερχόμαστε σε άλλη», δήλωσε η Σερίν Μάλαχ, Λιβανέζα κάτοικος Ιταλίας που επέστρεφε νωρίτερα στην Ιταλία μετά την επίσκεψή της στη μητέρα της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει τους πολίτες τους που επιθυμούν να φύγουν από τον Λίβανο «να κλείσουν όποιο εισιτήριο βρίσκουν διαθέσιμο», ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις οικογένειες των εργαζομένων τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, με τη σουηδική πρεσβεία να μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της στην Κύπρο.

Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι του Λιβάνου φάνηκαν πιο ήρεμοι. Στην παραλία της λιβανέζικης πόλης Τύρος, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ, παιδιά παίζουν στο νερό τη στιγμή που στήλες μαύρου καπνού υψώνονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που συνεχίζονται ακόμη πιο νότια.

«Όσο για την τρέχουσα κατάσταση, όπως μπορείτε να δείτε, όλοι είναι στην παραλία, αυτή γη είναι η γη μας και δεν την αφήνουμε», δήλωσε ο Γκαλίμπ Μπαντάουι, κάτοικος της Τύρου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading