Λιβύη: Διπλωματικές Εξελίξεις υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ για την Κρίση της Κεντρικής Τράπεζας

Λιβύη: Διπλωματικές Εξελίξεις υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ για την Κρίση της Κεντρικής Τράπεζας

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την οργάνωση έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων της Λιβύης. Οι διαφορές τους έχουν προκαλέσει κρίση στη διοίκηση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας και έχουν εγείρει ανησυχίες για τον πετρελαϊκό τομέα, τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) εξήγησε ότι οι συναντήσεις διεξήχθησαν χωριστά και περιλάμβαναν «ανοιχτό και τίμιο διάλογο».

Η Λιβύη, σε κατάσταση χάους μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, διαθέτει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: αυτήν του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στο δυτικό τμήμα της χώρας, και την ανταγωνιστική κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι «προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης» εντάθηκαν μετά την απόφαση των αρχών στην Τρίπολη να απομακρύνουν τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (ΚΤΛ), γεγονός που καταδικάστηκε από την κυβέρνηση του ανατολικού τμήματος, η οποία αντιλαμβάνεται την κίνηση αυτή ως απόπειρα ελέγχου του θεσμού από την άλλη πλευρά.

Η πλευρά του στρατάρχη Χάφταρ αντέδρασε σταματώντας την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου. Από τις αρχές Αυγούστου, οι εντάσεις αυξήθηκαν, με την έδρα της Κεντρικής Τράπεζας να πολιορκείται από πλήθος ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι, που απαίτησαν την παραίτηση του διοικητή Σαντίκ ελ Καμπίρ.

Ο ελ Καμπίρ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι αυτός και άλλα κορυφαία στελέχη του διοικητικού συμβουλίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας «απειλών» από παραστρατιωτικές οργανώσεις, προκειμένου να «προστατεύσουν τη ζωή τους».

Η αποστολή του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι αντίπαλες πλευρές συμφώνησαν να υποβληθεί σχέδιο συμφωνίας στα κοινοβούλια τους ενόψει υπογραφής σήμερα. Ο διοικητής ελ Καμπίρ, ο οποίος είναι στη θέση αυτή από το 2012, κατηγορήθηκε πρόσφατα από το περιβάλλον του κ. Ντμπάιμπα για υπερβολική ευνοιοκρατία προς τον στρατάρχη Χάφταρ στο διακυβερνητικό επίπεδο.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, νέο διοικητικό συμβούλιο εισήλθε στην έδρα της ΚΤΛ, ωστόσο αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητά του να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον θεσμό, της λειτουργίας του οποίου έχει σταματήσει μετά την αποχώρηση του κ. ελ Καμπίρ. Σχεδόν το σύνολο των δημοσίων εσόδων της Λιβύης προέρχεται από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, με την παραγωγή να φθάνει πρόσφατα τα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με 1,5 έως 1,6 εκατ. βαρέλια πριν την εξέγερση του 2011.

©

Loading

Play