Λιβύη: Κόντρα για τον αριθμό των νεκρών από την πρωτοφανή καταστροφή στη Ντέρνα

Πλάνα από drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, η οποία επλήγη από φονικές πλημμύρες

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν έσπασαν δύο φράγματα πάνω από τη Ντέρνα στις 10 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας, καταστρέφοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Χιλιάδες πτώματα “ξεβράστηκαν” στη θάλασσα.

propoli

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε ότι περίπου 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μόνο στη Ντέρνα) – υπερδιπλάσιος αριθμός από αυτόν που έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης την Παρασκευή (15/09).

Στο μεταξύ, κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΟΗΕ και την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς η δεύτερη διαψεύδει τον – μέχρι τώρα – απολογισμό των νεκρών στην πόλη.

Περισσότεροι από 1.000 νεκροί έχουν ήδη θαφτεί σε ομαδικούς τάφους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Λιβύης επιβεβαίωσαν ότι 150 άνθρωποι έχουν δηλητηριαστεί από μολυσμένα νερά στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες αντιμετωπίζουν τώρα το δίλημμα εάν θα παραμείνουν στην περιοχή για να καθαρίσουν την πόλη τους, κινδυνεύοντας να μολυνθούν από τα νερά, ή εάν θα φύγουν.

Η ανατολή του ηλίου της Κυριακής (17/09) αποκάλυψε ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής, με σωρούς ερειπίων να είναι παντού, λάσπες να καλύπτουν σπίτια και κτίρια, μέταλλα και κομμάτια από κατεστραμμένα αυτοκίνητα να απομακρύνονται από τους δρόμους.

Ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα, με εκτιμώμενο πληθυσμό τουλάχιστον 120.000 κατοίκους, παρασύρθηκαν ή θάφτηκαν στη λάσπη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 891 κτίρια καταστράφηκαν στην πόλη, της οποίας ο δήμαρχος είπε ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι.

Δείτε επίσηςΘεσσαλονίκη: Δίωξη στον οδηγό και τη συνοδό για το 9χρονο παιδί – Το είχαν ξεχάσει μέσα στο σχολικό

Loading