Λιβύη: Συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών σε προάστιο της Τρίπολης

Η μεσολάβηση επέτρεψε χθες Σάββατο τη σύναψη συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα σε δύο ένοπλες ομάδες σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν την Παρασκευή το μεσημέρι και συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες χθες Σάββατο στην Τατζούρα, μια κοινότητα περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Εννέα άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κέντρου άμεσης βοήθειας της λιβυκής πρωτεύουσας.

«Οι μάχες σταμάτησαν χάρη σε συμφωνία και τη μεσολάβηση άλλων ένοπλων οργανώσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Στρατιωτική δύναμη από το γενικό επιτελείο και το υπουργείο Άμυνας στην Τρίπολη παρενέβη προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες. Η μεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες ανήκουν στην ΚΕΕ, έγινε αποδεκτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL στα γαλλικά, UNSMIL στα αγγλικά) «καταδίκασε τις ένοπλες συγκρούσεις» και «τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Τρίπολη», τονίζοντας την «ανησυχία» της για τους θανάτους μέσω ανακοίνωσής της.

Κατήγγειλε τη χρήση «βαρέων όπλων και ρουκετών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», υπενθυμίζοντας «σε όλα τα μέρη την υποχρέωσή τους να προστατεύουν τους αμάχους ανά πάσα στιγμή».

Η αποστολή του ΟΗΕ κάλεσε επίσης τις ένοπλες οργανώσεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τερματίζοντας τις ένοπλες συγκρούσεις και αποκαθιστώντας την ηρεμία σε κατοικημένες περιοχές» και ζήτησε να υπάρξει «λογοδοσία για όσους ευθύνονται» για τις μάχες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των πλευρών, οι μαχητές των ταξιαρχιών «Ραμπάτ αλ Ντούρου» και «Σουχάντα Σαμπρίγια» θα αποσυρθούν από τους τομείς που κατείχαν την Παρασκευή, ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη οργανωμένων δυνάμεων από μια τρίτη ένοπλη ομάδα μεταξύ τους.

Χθες Σάββατο, το κέντρο άμεσης βοήθειας υπογράμμισε ότι απομάκρυνε εσπευσμένα 72 οικογένειες από την περιοχή των μαχών.

Από την πλευρά του, το πανεπιστήμιο της Τρίπολης, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε χθες την προσωρινή αναστολή μαθημάτων «προληπτικά».

Η κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν έχει προβεί σε επίσημο σχολιασμό για την έκρηξη των συγκρούσεων μέχρι στιγμής.

Η Λιβύη αντικ facinga την απόλυτη βία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δύο κυβερνήσεις να συνυπάρχουν, η μία στο δυτικό τμήμα υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και η άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στενά συνδεδεμένη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει περιοχές στην Κυρηναϊκή και τον νότο.

Παρά την επιστροφή σε κάποια ηρεμία τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται περιστασιακές εχθροπραξίες μεταξύ των πολυάριθμων ένοπλων οργανώσεων στη χώρα, κυρίως εντός και γύρω από την Τρίπολη.

Οι συγκρούσεις της προηγούμενης Παρασκευής συνέπεσαν με τις κινήσεις στρατευμάτων του στρατάρχη Χάφταρ στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία επανέφερε στο προσκήνιο τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, τέσσερα χρόνια μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κάλεσε για «αποκλιμάκωση» και προειδοποίησε να «αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading