Λούκα Ζαγιέ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τεράστια «αποθήκη ανάπτυξης» η Ελλάδα

Λούκα Ζαγιέ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τεράστια «αποθήκη ανάπτυξης» η Ελλάδα

«Μεγάλη ευκαιρία» όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά για όλο τον κόσμο χαρακτηρίζει το πακέτο των προτάσεων πολιτικής, που μόλις στις 11 Δεκεμβρίου παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EOKE), (σ.σ. European Economic and Social Committee), Λούκα Ζαγιέ (luca Zahier).
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζαγιέ εκτιμά πως η παγκόσμια αγορά, όπως διαμορφώνεται πλέον με πρότυπα φιλικά για το κλίμα, θα φέρει, όχι μόνο την ΕΕ, αλλά και κάθε χώρα που θα την εκμεταλλευτεί, στις πρώτες θέσεις στη γραμμή εκκίνησης σε μια παγκόσμια «πράσινη» κούρσα, μια κούρσα που, όπως λέει, «μόλις τώρα ξεκινά».
 
Είναι η ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα παντού, είτε μιλάμε για την Ινδία και τη Βραζιλία είτε για την Ευρώπη, λέει ο κ. Ζαγιέ, επισημαίνοντας πως το μέλλον είναι «βιώσιμα προϊόντα, βιώσιμη κοινωνία, ενέργεια προσιτή».
 
Μπορεί, δε, το ιστορικό ευρωπαϊκό « Green Deal», το «πακέτο» των προτάσεων πολιτικής που έχει ως στόχο να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 να έχει μόλις παρουσιαστεί, ο κ.Ζαγιέ, ωστόσο, τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα είναι ήδη έτοιμα για να υποστηριχθεί αυτό το πλαίσιο πολιτικών.
 
Απηύθυνε, μάλιστα, κάλεσμα στους Έλληνες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχει η χώρα. « Οι Έλληνες έχετε μια καταπληκτική γη, καταπληκτική χώρα με μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, τεράστιες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα, οπότε θα σας πω να μην αφήσετε τη χώρα σας και να επενδύσετε στο μέλλον. Η χώρα σας είναι μια τεράστια “αποθήκη ανάπτυξης”. Σας καλώ λοιπόν να το εκμεταλλευτείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τον χρηματοδοτικό «πυροκροτητή», που η Ελλάδα ενδεχομένως χρειαστεί, σημείωσε πως η νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη υπάρχουν ποσά που δύνανται να διατεθούν για την προώθηση του «European Green Deal».
 
«Εκτιμώ πως οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας πρέπει να “επανεφευρεθούν”», τόνισε ο κ. Ζαγιέ και σημείωσε πως για το «European Green Deal» οι χώρες της EE και η Ελλάδα θα έχουν κάλυψη χάρη σε μια χρηματοδοτική « taxonomy» (tax+economy) που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ και θα εξαιρεί καθετί που έχει σχέση με τον άνθρακα: « Χρήματα λοιπόν υπάρχουν ήδη. Υπάρχουν ήδη πολλά. Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν τα χρήματα, το πρόβλημα ήταν να υπάρξει η απόφαση να ξεκινήσουμε. Πολλές φορές ξέρετε τα χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν είμαστε ικανοί να τα χρησιμοποιήσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ζαγιέ στον Σωτήρη Κυριακίδη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
 
Ερ: Πιστεύετε πως θα ήταν ωφέλιμο και αποδοτικό για τους Έλληνες να εκμεταλλευτούν και να «ανέβουν στο τρένο» του «European Green Deal», στο οποίο ποντάρει πλέον πολλά η ΕΕ; Είναι μια ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και κυρίως τη μικρομεσαία;
 
Απ.: Πρόκειται για την ευκαιρία για όλους, για όλο τον κόσμο. Είναι η ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα παντού, είτε μιλάμε για την Ινδία και τη Βραζιλία είτε για την Ευρώπη. Είναι το μέλλον. Βιώσιμα προϊόντα, βιώσιμη κοινωνία, ενέργεια προσιτή. Αυτό είναι το μέλλον. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι ποιος θα ξεκινήσει πρώτος. Αυτός που θα ξεκινήσει πρώτος είναι αυτός που αναμένεται να κερδίσει και περισσότερα από τους άλλους. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι διεθνείς υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε (σ.σ ως ΕΕ), οι συμφωνίες, η Συμφωνία του Παρισιού, που μας υποχρεώνουν να κινηθούμε σε αυτή τη γραμμή, από την άλλη όμως υπάρχει και μια τεράστια ζήτηση για τέτοια προϊόντα. Θυμηθείτε πως όταν η αγορά των bio άρχισε να αναπτύσσεται στα 80’s, η ζήτηση ήταν μικρή, τώρα υπάρχει μεγάλη αγορά.
Έτσι, λοιπόν, αυτός που θα ξεκινήσει πρώτος αποκτά τη δυνατότητα να παρέχει προϊόν και έτσι να δημιουργήσει επιχειρήσεις, δρόμους, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, είτε στην Ιταλία, είτε στη Σουηδία, οπουδήποτε. Αυτοί που έφτασαν καθυστερημένοι, βρήκαν την αγορά κατειλημμένη. Πιστεύω, λοιπόν, πως είναι προς το συμφέρον μας να πιέσουμε τις χώρες μας και αυτό είναι μια πρόκληση για τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά και της Ελλάδας όπως π.χ είναι της Ιταλίας. Εκτιμώ πως οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας πρέπει να «επανεφευρεθούν». Βρισκόμαστε μέσα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όχι μόνο με κίνητρο τη βιωσιμότητα, αλλά και με κίνητρο την τεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία. Οι περισσότερες εταιρίες που σήμερα κυριαρχούν ξεκίνησαν από μικρές, start-up εταιρείες. Οι εταιρείες λοιπόν που δημιουργούν τη μεγάλη ανάπτυξη, το παγκόσμιο boom, ήταν κάποτε πολύ μικρές εταιρίες. Οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν θα είναι και οι πρώτοι που θα κερδίσουν, το μέλλον της οικονομίας, το μέλλον της κοινωνίας (σ.σ της ΕΕ) βρίσκεται εκεί, όχι στο παλιό καθεστώς του άνθρακα, στην παλιά οικονομία.
 
Ερ: Υπάρχει ή θα υπάρξει και το επενδυτικό κεφάλαιο που θα «εκκινήσει» αυτή την εποχή. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, αυτό είναι απαραίτητο…
 
Απ.: Υπάρχουν μεγάλες σε ποσά επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτές ξεκίνησαν από την εποχή του σχεδίου Γιουνκέρ που χρηματοδοτούσε σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ το νέο σχέδιο «Green Deal» θα συνοδεύεται από ισχυρά εργαλεία χρηματοδότησης για να το πετύχει αυτό. Ήδη, από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπήρχε στον τομέα της ενοποίησης στον τομέα της Ενέργειας χρηματοδότηση, υπήρχαν σημαντικές επενδύσεις και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα για να προωθηθεί το νέο μείγμα ενέργειας, όπως και οι νέες υποδομές και αυτός είναι ήδη ένας δρόμος στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε.
Σε ό,τι αφορά δε τη βιώσιμη χρηματοδότηση ήδη τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο κάτι πολύ σημαντικό, μια ιδιαίτερα τεχνική εξέλιξη, κάτι που ονομάζουμε « taxonomy» ή αλλιώς βιώσιμη χρηματοδότηση, βιώσιμα οικονομοτεχνικά δεδομένα. Καθορίσαμε τι είναι βιώσιμη χρηματοδότηση και τι όχι. Δημιουργήσαμε έτσι ένα ξεκάθαρο στάνταρ για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλο το τραπεζικό σύστημα. Εξαιρέθηκε, δηλαδή, έτσι (σ.σ από το να μπορεί να χρηματοδοτηθεί) καθετί που έχει σχέση με τον άνθρακα, εξαιρέθηκε και καθετί που έχει να κάνει με την πυρηνική ενέργεια -εδώ δόθηκε μια πολύ σημαντική μάχη καθώς για τη Γαλλία ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας είναι μεγάλος- βάλαμε ως ΕΕ τόσο ψηλά τον πήχη που καθετί που έχει σχέση με τα πυρηνικά είναι πρακτικά αδύνατο να χρηματοδοτηθεί.
Και εδώ αναφερόμαστε σε μια τεράστια επενδυτική αγορά. Τώρα που υπάρχει καθαρότητα για την «taxonomy» αυτών των επενδύσεων τα ήδη υπάρχοντα νομικά εργαλεία που έχουν παρασχεθεί και αυτά που θα παρασχεθούν, θα δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο που θα προωθήσει περαιτέρω αυτό που ήδη προωθείται. Ήδη, ξέρετε, τα περισσότερα συνταξιοδοτικά fund πηγαίνουν σε αυτή τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Τα χρήματα, λοιπόν, υπάρχουν ήδη. Υπάρχουν ήδη πολλά. Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν τα χρήματα, το πρόβλημα ήταν υπάρξει η απόφαση να ξεκινήσουμε. Πολλές φορές ξέρετε τα χρήματα υπάρχουν αλλά δεν είμαστε ικανοί να τα χρησιμοποιήσουμε.
 
Ερ: Θα λέγατε λοιπόν σε έναν νεαρό Έλληνα, μια νεαρή Ελληνίδα να παραμείνει στη χώρα του/της και να επενδύσει στην Πράσινη Οικονομία;
 
Απ.: Θα τους πω πως πρέπει να το κάνουν αυτό. Οι Έλληνες έχετε μια καταπληκτική γη, καταπληκτική χώρα με μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, τεράστιες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα, οπότε θα τους πω να μην αφήσουν τη χώρα τους και να επενδύσουν στο μέλλον. Η χώρα σας είναι μια τεράστια «αποθήκη ανάπτυξης». Σας καλώ λοιπόν να το εκμεταλλευτείτε.
 
©Πηγή: amna.gr

Loading

Play