Μ. Σχοινάς: “Οι δημογραφικές προκλήσεις είναι σοβαρές και κοινές για όλες τις χώρες της ΕΕ”

Μ. Σχοινάς: “Οι δημογραφικές προκλήσεις είναι σοβαρές και κοινές για όλες τις χώρες της ΕΕ”

Την παρουσία του έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εκδήλωση της νέας πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συγχαίροντας την Eurobank για την πρωτοβουλία «να αναδείξει την σημασία της πρόκλησης αυτής αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πράξης όχι απλά της διάγνωσης».

Οι δημογραφικές προκλήσεις «είναι σοβαρές και κοινές για όλες τις χώρες της ΕΕ» επισήμανε για την ανάδειξη του δημογραφικού ζητήματος και τη συμβολή στην αντιμετώπισή του.

Σημείωσε ότι κρισιμότητα του θέματος οδήγησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει βάλει ως πολιτική προτεραιότητα το δημογραφικό, ορίζοντας για πρώτη φορά αντιπρόεδρο, την Ντούμπραβκα Σούιτσα, ως υπεύθυνη γι’ αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, σημειώνοντας ότι στην τελευταία Έκθεση Γήρανσης που δημοσιεύτηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ελληνικός πληθυσμός προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 20% τα επόμενα 50 χρόνια, πολύ περισσότερο από την μείωση 5% για την ΕΕ ως σύνολο.

Επισήμανε δε πως η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η γονιμότητα στη χώρα μας θα αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα του 1,34 παιδιά ανά γυναίκα σε 1,54 παιδιά που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

«Προφανώς η αύξηση της γονιμότητας – όπου η Ελλάδα έχει την τέταρτη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση -είναι βασική προϋπόθεση για να αντιστρέψουμε την προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε όσο γίνεται καλύτερες νομικές και οικονομικές συνθήκες για εκείνους που θέλουν να κάνουν παιδιά, όπως κάνουν οι εταίροι μας με τους υψηλότερους ρυθμούς γονιμότητας» τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα, τη Γαλλία και τη Σουηδία οι οποίες δαπανούν περίπου 3.5% του ΑΕΠ ετησίως σε επιδόματα, υπηρεσίες και φοροελαφρύνσεις για οικογένειες, σε σχέση με περίπου 1,5% του ΑΕΠ στην Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Ο κ. Σχοινάς στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, νομικές και οικονομικές που προωθεί η ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανταπεξέλθει σε αυτήν την κρίσιμη πρόκληση.

Μεταξύ άλλων σημείωσε την υιοθέτηση από την Κομισιόν της πρώτης ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και την πρόταση για μια ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, όπου συνιστούν σε όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την υγιεινή διατροφή για όλα τα παιδιά.

Επίσης, ανέφερε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που θα ενσωματωθεί τους επόμενους μήνες στην ελληνική νομοθεσία, καθώς και ότι τα Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Κονδύλια θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν άμεση και έμμεση στήριξη σε οικογένειες,

Προσέθεσε ότι η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει είναι ότι χρειάζονται ευρύτερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις πέρα της αύξησης της γονιμότητας για την αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μακροχρόνια δέσμευση και συμμετοχή όλων -κράτους, ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ, εκκλησίας και κοινωνίας- για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, το πρόβλημα δεδομένο αλλά η δημογραφική κάμψη είναι αναστρέψιμη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατέληξε ότι η πρωτοβουλία της Eurobank δείχνει τον δρόμο και ανοίγει διεξόδους και για άλλους μιμητές.

Δείτε επίσης: Στην Αθήνα και τη Θράκη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play