Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδόθηκε σήμερα σε μία χωρίς προηγούμενο μάχη οπισθοφυλακής, μετά τα πυρά που δέχθηκε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, από επενδυτές και αρχηγούς κρατών για μία αδέξια, όπως τη θεώρησαν, απάντησή της σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης στην οικονομία της Ευρωζώνης χθες, αλλά η Λαγκάρντ τρόμαξε τις αγορές με τη δήλωσή της ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθά τις χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό και δυσκολεύονται στις αγορές χρέους, όπως η Ιταλία. Η Λαγκάρντ έσπευσε να ανασκευάσει μετά τις μαζικές πωλήσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν μετέδωσε σήμερα το πιο υποστηρικτικό μήνυμα της κεντρικής τράπεζας. «Δεν θα ανεχθούμε οποιουσδήποτε κινδύνους για την ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής μας σε όλες τις επικράτειες της Ευρωζώνης», είπε ο Λέιν σε ανάρτηση που έκανε σήμερα σε blog. Η ζημιά, ωστόσο, είχε γίνει. Οι πρόεδροι της Ιταλίας και της Γαλλίας, αμφότεροι φανατικοί υπέρ της Ευρώπης, προχώρησαν στη σπάνια πράξη να επικρίνουν δημόσια την ΕΚΤ για το ότι δεν έδειξε αλληλεγγύη και ότι έκανε λίγα για να στηρίξει την οικονομία, αντίστοιχα.
Ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το λάθος έφερε στη μνήμη το πολιτικό και νομικό υπόβαθρο της Λαγκάρντ, κάτι που είχε τονισθεί από επικριτές, όταν αυτή επελέγη πέρυσι για έναν ρόλο που συνήθως επιφυλάσσεται σε ειδικούς της νομισματικής πολιτικής. «Ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε τελικά», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας: «Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να συζητάς για την κλιματική αλλαγή ή την ισότητα των φύλων. Και οι πιο μικρές λεπτομέρειες έχουν σημασία εδώ. Έχει σημασία να λες το σωστό πράγμα ακριβώς στον σωστό χρόνο», πρόσθεσε. Ορισμένοι επενδυτές και πολιτικοί έκαναν συγκρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον προκάτοχο της Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, του οποίου η υπόσχεση ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί», στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, θεωρείται ότι έσωσε το ευρώ.
Όπως και η Λαγκάρντ χθες, ο Ντράγκι καλούσε τακτικά τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης αντί να στηρίζονται στη γενναιοδωρία της ΕΚΤ, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. «Μας λείπει ο Μάριο Ντράγκι», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, προσθέτοντας: «Η Λαγκάρντ απεδείχθη ανεπαρκής για τη βαρύτητα της έκτακτης κατάστασης του κορονοϊού». Η Λαγκάρντ έκανε επίσης λάθος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναφερόμενη σε πρόσθετες αγορές ομολόγων ύψους 100 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους αντί των 120 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η κεντρική τράπεζα. Στη συνέχεια, η Λαγκάρντ είπε το σωστό ποσό. Επίσης, είπε ότι η πρώτη διαβούλευση της ΕΚΤ για την επανεξέταση της στρατηγικής της είχε αναβληθεί κατά έξι μήνες, κάτι που στη συνέχεια έγινε εβδομάδες.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό απηχούσαν τα σχόλια του Λέιν για τη διόρθωση του μηνύματος που έστειλε η Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θέλει να αποκλίνει από τον κανόνα που έχει επιβάλει η ίδια ότι οι αγορές ομολόγων πρέπει να γίνονται σε αντιστοιχία με τη συμμετοχή των χωρών της Ευρωζώνης στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. «Αν υπάρχουν κίνδυνοι κατακερματισμού, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατή ευελιξία, που σημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων μπορούν προσωρινά να αφίστανται από την κεφαλαιακή συμμετοχή των χωρών και να αγοράζουμε περισσότερο κάποια ομόλογα και λιγότερο άλλα», είπε. Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Ινιάτσιο Βίσκο είπε ότι η ΕΚΤ θα λάβει και νέα μέτρα, αν χρειαστεί. «Αν χρειαστεί, θα υπάρξουν περισσότερα, περισσότερη δράση και περισσότερα λόγια. Ίσως πιο ξεκάθαρα και πιο κατανοητά λόγια», τόνισε.