Μαδούρο: Καταγγέλλει αντιπολιτευτικούς ηγέτες με «αίμα στα χέρια»

Μαδούρο: Καταγγέλλει αντιπολιτευτικούς ηγέτες με «αίμα στα χέρια»

Υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση να προσκομίσει αποδείξεις για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε χθες Τετάρτη δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους» και απείλησε με φυλάκιση, τονίζοντας ότι οι αντίπαλοί του δεν θα αποκτήσουν «ποτέ την εξουσία» στη χώρα.

  • Νίκολς: Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κέρδισε «καθαρά» τον πρόεδρο Μαδούρο στις εκλογές
  • Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο κ. Μαδούρο ανέφερε χαρακτηριστικά «κ. Γκονσάλες Ουρούτια, αγνοείτε νόο και θεωρείτε ότι μπορείτε να κρυφθείτε. Κάντε προσευχή για να καταλήξετε μιας και έχετε αίμα στα χέρια σας, κυρία Ματσάδο (…).»

    «Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα κατανοήσουν ποτέ την εξουσία (…) Πρέπει να συλληφθούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη», συνέχισε, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «αντεπανάστασης» διεθνώς, μέσω «βίαιων» μορφών κατάληψης της εξουσίας.

    Η σημερινή συνέντευξη αποτελεί την πρώτη που παραχώρησε έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια με τη συμμετοχή ανταποκριτών του ξένου Τύπου.

    Στην εκδήλωση, ο κ. Μαδούρο επικαλέσθηκε τη Βίβλο, ανέφερε ότι έχει την «υποστήριξη του Θεού», δήλωσε ότι είναι «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ», και κατήγγειλε τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψουμε να διαδοθεί το μίσος, ο διχασμός και ο φασισμός στη Βενεζουέλα», ενίσχυσε.

    Ως πολιτικός συνεχιστής του σοσιαλιστή προέδρου Ούγο Τσάβες, ο κ. Μαδούρο, 61 ετών, βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και ανακηρύχθηκε επισήμως νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από την εκλογική επιτροπή, συγκεντρώνοντας το 51,2% των ψήφων, σε σύγκριση με το 44,2% του αντίπαλού του Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, εξασφαλίζοντας την τρίτη συνεχόμενη θητεία του μέχρι το 2031.

    Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, είχε αποκλειστεί από τις εκλογές και η υποψηφιότητά της έχει αντικατασταθεί εν βραχίονι από τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια. Εκείνοι αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα, αναφέροντας «μαζική νοθεία» και οι υποστηρικτές τους διαδηλώνουν καθ’ όλη την εβδομάδα. Ενισχύουν πως έχουν «αποδείξεις» για τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης -η Ματσάδο υποστήριξε ότι συγκέντρωσε «το 73%» των ψήφων- και ζητούν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) να δημοσιοποιήσει αναλυτικά αποτελέσματα και να είναι διαφανής στις διαδικασίες ανακαταμέτρησης.

    Από τη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί 11 πολίτες, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ ένας στρατιωτικός προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων όταν σκοτώθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές. Η εισαγγελία αναφέρει 77 τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και πάνω από 1.000 προσαγωγές και συλλήψεις. Η κ. Ματσάδο παρουσίασε χθες νέο απολογισμό, αναφερόμενη σε «16 δολοφονίες» και «11 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», καταγγέλλοντας την «κλιμάκωση» της «καταστολής» από το «καθεστώς» μέσω X. Καταδίκασε την «εγκληματική αντίδραση του Μαδούρο» στην αντίσταση του λαού της Βενεζουέλας στους δρόμους.

    Χθες, έπειτα από κάλεσμα της συμπολίτευσης, χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Μαδούρο.

    Μερικές ώρες νωρίτερα, σε εμφάνισή του στο ανώτατο δικαστήριο με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι είναι «100%» διατεθειμένος να ανακοινώσει τα πλήρη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τη θέση ότι η αντιπολίτευση είχε «καθαρή» νίκη την Κυριακή, δήλωσαν ότι «χάνουν την υπομονή τους» με το Καράκας. Ζήτησαν από τις εκλογικές αρχές να δημοσιοποιήσουν τα «πλήρη και λεπτομερή αποτελέσματα αυτών των εκλογών ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο».

    Παράλληλα, η G7 πραγματοποίησε παρόμοια έκκληση, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ να ζητά να «τερματιστεί η βίαιη ρητορική και η καταστολή κατά των μελών της αντιπολίτευσης».

    Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, αν και αποκατέστησε τις σχέσεις με την κυβέρνησή των τσαβιστών στη Βενεζουέλα, εξέφρασε παρ’ όλα αυτά «σοβαρές αμφιβολίες», καλώντας για «διαφανή» επανέλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πριν από αυτόν, εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν «πλήρη» ανακαταμέτρηση «με την παρουσία ανεξάρτητων εκλογικών παρατηρητών».

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέτεινε, αποσύροντας το διπλωματικό της προσωπικό απο τις επτά εκ των εννέα χωρών και διακόπτοντας διπλωματικές σχέσεις με το Περού, αφού η Λίμα δήλωσε ότι θεωρεί τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια «νόμιμο» εκλεγμένο πρόεδρο.

    Αξιοσημείωτη είναι η κλιμακούμενη φραστική αντιπαράθεση του προεδρου Μαδούρο με τον Ίλον Μασκ, η οποία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.

    Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοιχτά την κ. Ματσάδο κατά την προεκλογική περίοδο, υπογράμμισε μέσω X ότι «οι πολίτες ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του Γκονσάλες (Ουρούτια)». Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σχολίασε «ντροπή του δικτάτορα Μαδούρο».

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαδούρο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να τακτοποιήσει τις διαφορές του με τον «υποστηρικτή της ακροδεξιάς» κ. Μασκ σε ένα ρινγκ πυγμαχίας: «Έλα στο Πολιέδρο. Εσύ κι εγώ. Αν σε νικήσω, δέχομαι το ταξίδι σου στον Άρη – αλλά θα έρθεις και σύ μαζί μου!».

    Η Βενεζουέλα, μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και ιστορικά μία από τις πλουσιότερες της Λατινικής Αμερικής, βιώνει εδώ και χρόνια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Ο αντίκτυπος της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, και οι αμερικανικές κυρώσεις, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, έχουν οδηγήσει την παραγωγή αργού από τα τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε λιγότερα από 1 εκατομμύριο. Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 80% σε 10 χρόνια, ενώ ο υπερπληθωρισμός έχει αναγκάσει τις αρχές να προχωρήσουν σε εν μέρει δολαριοποίηση της οικονομίας. Παράλληλα, τα συστήματα υγείας και παιδείας αργοπεθαίνουν και επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

    ©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Loading

    Play