Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρε 175 εμπόδια στο εμπόριο σε 61 χώρες, προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ.
Το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι αφαίρεσε περιττές νομικές, κανονιστικές και διοικητικές απαιτήσεις για να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές για τις εταιρίες που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Καθώς ανακτούμε τον έλεγχο της εμπορικής μας πολιτικής για πρώτη φορά σε σχεδόν 50 χρόνια, αυτό δείχνει πώς μπορούμε να ανοίξουμε και να επεκτείνουμε την πρόσβαση σε αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς στηρίζουμε τις επιχειρήσεις στην επιδίωξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών τους”, δήλωσε υπουργός ο Διεθνούς Εμπορίου Ρανίλ Τζαγιαουαρντένα.
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός παρά των πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ μιλώντας στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Βρετανία είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την κατάργηση των δασμών των ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί στο σκωτσέζικο ουίσκι ως αποτέλεσμα μιας διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών.
Ο Γκόουβ είπε ότι οι δασμοί επιβλήθηκαν επειδή η ΕΕ κακοποίησε το σχέδιο Airbus, και πρόσθεσε ότι η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Η Λιζ Τρας διαπραγματεύεται απευθείας, εκ μέρους της Σκωτίας, με τις ΗΠΑ για να δει να αίρονται αυτοί οι δασμοί. Έχει ήδη εξασφαλίσει πρόοδο όσον αφορά το τζιν και ελπίζω ότι θα εξασφαλίσει πρόοδο και για το ουίσκι”, δήλωσε ο Γκόουβ.
Η Βρετανία είναι βέβαιη ότι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ. “Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και να διασφαλίσουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απόλυτα να εξασφαλίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σαν τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (που ισχύει μεταξύ της ΕΕ και) του Καναδά”, υπογράμμισε.
Ενα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε ο Γκόουβ στο κοινοβούλιο. “Η μη συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.