Μαίρη Μακ Αλίς: Καταλύτης για προσβάσιμη εκπαίδευση σε κάθε κοινωνία

Μαίρη Μακ Αλίς: Καταλύτης για προσβάσιμη εκπαίδευση σε κάθε κοινωνία

«Ο πιο σημαντικός καταλύτης αλλαγών για κάθε άτομο, κοινότητα ή χώρα είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους», τονίζει η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Μακ Αλίς σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με αφορμή τη σημασία που αποδίδει ο θεσμός του συγκεκριμένου Βραβείου στη συμπερίληψη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η Μαίρη Μακ Αλίς υπογραμμίζει την ανάγκη μιας εκπαίδευσης συμπεριληπτικής, όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας. «Η μαζική ανάπτυξη της δωρεάν εκπαίδευσης στην Ιρλανδία απελευθέρωσε ένα πραγματικό τσουνάμι ταλέντων, που μετέτρεψε την οικονομία και τον πολιτισμό της Ιρλανδίας σε μια παγκοσμιοποιημένη, πλούσια οικονομία και φιλελεύθερη δημοκρατία».

Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως «η έρευνα έχει δικαιώσει την επένδυση στα εκπαιδευτικά συστήματα που είναι κατά του ελιτισμού και είναι πλήρως συμπεριληπτικά», επισημαίνοντας πως «οι δυνατότητες των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ασθένειες και αναπηρίες, δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδια για την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία».

Μιλώντας για τις αλλαγές που απαιτούνται στην κοινωνική πολιτική, η κ. Μακ Αλίς εξομολογείται ότι η καλύτερη στιγμή της ως Πρόεδρος ήταν το 2003, όταν η Ιρλανδία φιλοξένησε τα θερινά αγωνίσματα των Special Olympics, υπογραμμίζοντας ότι «η μικρή μας χώρα συγκέντρωσε έναν στρατό άνω των 40.000 εθελοντών».

Στη συνέντευξή της, αναφέρεται επίσης στην ισότητα των φύλων και επισημαίνει ότι «τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ισότητα των φύλων ελλοχεύουν στα κύρια θρησκευτικά συστήματα».

Η Μαίρη Μακ Αλίς, με ακαδημαϊκή εμπειρία στη διδασκαλία, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής που παρακολουθεί την πρόοδο των δικαιωμάτων των παιδιών, επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή χρειάζεται σημαντικά ενισχυμένους πόρους για να ενθαρρύνει τα κράτη να συμμετάσχουν περισσότερο».

«Η μεγαλύτερη πιθανή καταλυτική αλλαγή στον κόσμο θα είναι να σπάσουμε τα τείχη του αμοιβαίου φόβου και του θρησκευτικού διχασμού», καταλήγει.

Loading

Play